Duur 34:55
Gepubliceerd op 4 augustus 2017

Baardmannetjes: Groningen

Tijdens dit seizoen van Baardmannetjes! gaan Nico de Haan en Hans Dorrestijn op diervriendelijke vogeljacht in en bij de stad. Tijdens hun zoektocht naar bijzondere vogels nemen zij u mee naar het stadscentrum, -park en een nabijgelegen natuurgebied.

Groningen

De derde binnenlandse citytrip brengt Hans en Nico naar Groningen. Hans is druk op zoek naar zijn wensvogel, de geoorde fuut, waarbij Nico hem ondertussen verblijdt met allerlei interessante weetjes over deze bijzondere watervogel. Tot slot krijgt Nico een verrassing van zijn lievelingsvogel – de gaai – die hem nog lang zal bijblijven.

De gaai

Nico en Hans gaan eerst het centrum van Groningen in, waar zij in gesprek komen over kauwtjes, raven, roeken en kraaien. Want wat is eigenlijk het verschil? De tocht brengt hen verder naar het Noorderplantsoen, waar zij onder andere de lievelingsvogel van Nico spotten, de gaai, of zoals hij nog graag zegt, de Vlaamse Gaai. De ooit zo schuwe bosvogel heeft inmiddels zijn weg naar de stedelijke gebieden gevonden. In het voorjaar en de zomer is vooral zijn roep goed te horen.

Groningen

Bekijk ook Hans’ verhaal over de Vlaamse Gaai.

Geoorde fuut

Hans heeft voor Groningen de geoorde fuut als wensvogel. Misschien dat de heren die wel bij het Zuidlaardermeer aantreffen. Deze vogel houdt van ondiepe, goed begroeide wateren, maar in Nederland zijn ze niet in groten getale aanwezig. Zo’n 30 procent van de populatie komt echter in het door Hans en Nico bezochte gebied voor, dus wie weet. Tijdens de broedtijd krijgt deze fuut een mooie, zwarte hals en opvallende goudgele oorpluimen.

Groningen

Volg de route en kijk video’s

U kunt de route van de heren volgen en de video’s bekijken waarin Hans, speciaal voor MAX Vandaag vertelt over situaties waarin vogels de boventoon voeren. U vindt ze door te klikken op de verrekijkers en typemachines op de kaart.

Geef een antwoord

Bekijk ook

Meer