kievit

Natuurmoment: boer en kievit

De 1e groep kieviten is al op 17 januari 2023 gezien, boven de weilanden langs de Leidse Rijn, provincie Utrecht. Zag u deze weidevogels al ergens vliegen?

Ze vallen nu vooral op doordat de mannetjes voortdurend door de lucht buitelen, met hun vleugels wijd. Zo maken ze indruk op de vrouwtjes. Ze lijken saai zwart-wit, maar als u ze (ga in het zonnetje op een bankje zitten) dichterbij bekijkt, dan ziet u dat hun donkere veren bruinig zijn met een mooie, groene glans zodra de zon erop schijnt. En die lange kuif op hun kop, die is ook geinig.

Kievit paartjes

Terwijl de mannetjes buitelen, proberen die uitslovers hun eigen naam te roepen: ‘prriow-wiet, wie-wiet!’ Na het gebuitel vormen zich paartjes, dat waren er vorig jaar zo’n 110.000. De meeste kievitpaartjes maken hun nest in vochtig weiland, maar maïsakkers vinden ze ook goed. Als dat boerenland maar lekker vol zit met insecten en regenwormen, dan is er voer genoeg voor hun jonkies. Boer en kievit, dat was altijd een goed huwelijk. Maar de laatste jaren buitelt het aantal kieviten helaas naar beneden. Het wordt echt tijd dat er oplossingen komen. Voor boeren, en voor weidevogels zoals de kievit.

Natuurspecialist en wandelaar Kees Loogman schrijft voor MAX Magazine over zijn wandelingen in de natuur. Bekijk zijn overige natuurmomenten

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 8 2023. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie