vogels

Huismus opnieuw meest getelde vogel en dit jaar meer merels geteld

De huismus is ook tijdens de tuinvogeltelling van 2019 de meest getelde vogel in de Nederlandse tuinen. Op de 2e en 3e plek gevolgd door de koolmees en de vink. De merel stijgt een plekje ten opzichte van het jaar ervoor en eindigt op de 4e plek.

Huismus op 1 in de top 3

Al jaren voert de huismus de lijst aan in de jaarlijkse Nationale Vogeltelling van Vogelbescherming Nederland. Ook al komt de vogel opnieuw slechts in de helft van de Nederlandse tuinen voor, doordat hij in groepen leeft wordt hij qua absolute aantallen het vaakst gezien. Dit jaar is de vink op de 3e plek geëindigd, hoger dan hij ooit gestaan heeft.

Meer merels gezien

De merel lijkt dit jaar een comeback te maken. Vanwege het usutu-virus is de vogel sinds 2016 in steeds minder tuinen te zien, maar dit jaar is de merel van de 5e naar de 4e plek gestegen in de vogeltelling. De sneeuwval kan daarmee te maken hebben gehad. Hierdoor is het lastiger voor merels om voedsel op de grond te vinden, waardoor ze mogelijk vaker op zoek zijn gegaan in tuinen. Opvallend is wel dat er grote regionale verschillen te zien zijn in het aantal merels. In Limburg en Noord-Brabant blijft het aantal merels achter. Volgens Vogelbescherming Nederland is de verklaring dat het usutu-virus in de zuidelijke provincies het langst blijft rondwaren.

Recordaantal deelnemers

De verdere top 10 bestaat uit de pimpelmees, kauw, Turkse tortel, houtduif, roodborst en ekster. Vogelbescherming Nederland spreekt van een recordaantal deelnemers. Ruim 77.000 mensen hebben dit weekend vogels in hun tuin of op hun balkon geteld en in totaal zijn er 127.1486 vogels geteld.

(Bron: ANP, tuinvogeltelling.nl)

Geef een reactie