Hitterecords

Hitterecords sneuvelen, wat kost de hitte u extra?

Met 23,6 graden is het in de nacht van donderdag 26 op vrijdag 27 juli 2018 niet alleen een tropische nacht, maar ook de warmste nacht ooit geworden. Vandaag kan een volgend record sneuvelen: wordt het warmterecord van 1944 verbroken?

Tropennacht

De officiële weerrecords worden gemeten in De Bilt, het hoofdmeetstation van ons land. Met de 23,6 graden van de afgelopen tropennacht is daar het eerdere record van 20,8 graden op 9 augustus 2004 gebroken. In Deelen (Gelderland) is het vannacht zelfs nog wat warmer geworden dan in De Bilt, met aan het eind van de nacht 24,6 graden. Meteorologen spreken van een tropennacht als de temperatuur op het koudste moment van de dag op 20,0 graden of hoger is uitgekomen. De komende nacht wordt het warmterecord volgens Weeronline mogelijk opnieuw verbroken.

Dagrecord 1944

Na de heetste nacht vandaag ook een dagrecord? Dat kan nog spannend worden. Tijdens het warmterecord van 23 augustus 1944 is in het Gelderse Warnsveld 38,6 graden gemeten. Het spant erom of dat vandaag verbroken wordt. Rond 8.30 uur vanmorgen is de verwachting dat de hoogste temperatuur vandaag 38,7 wordt, bij Eindhoven. De verwachtingen worden om de paar uur herberekend en een uur eerder, om 7.30 uur lag de verwachting nog op 38,8 graden. “Als het blijft zakken, wordt het dus niet de warmste dag ooit”, zegt meteoroloog Matthijs van der Linden. Maar of we daar nou rouwig om moeten zijn?

Slaaptekort

Mist u inmiddels slaap door de afgelopen plaknachten? Niets om u zorgen om te maken volgens hersenwetenschapper Erik Scherder. “Tob niet teveel als je weinig slaapt, want je brein haalt het allemaal weer in”, vertelt hij in het NOS Radio 1 Journaal. “Je concentratie zal vandaag minder zijn en leren zal ook moeilijk worden, maar op de lange termijn zal je geen effecten merken. Mits je die slaap dus wel gewoon inhaalt. Daarom zeg ik: kun je vanmiddag een dutje doen? Doe dat dan. Dan herstel je.” In een eerder artikel hebben wij overigens goede tips om te slapen tijdens tropische nachten voor u verzameld.

Met airco of ventilator slapen ongezond?

Door de koelte van een ventilator of airco slapen mensen over het algemeen beter, maar is zo’n ding nou eigenlijk ongezond? Worden we er eerder verkouden van? Volgens slaapspecialist Monique Vlak niet. Tegenover RTL Nieuws vertelt zij dat het voor de gezondheid niets uitmaakt. De lucht zal hooguit wat droger worden. Maar dankzij de koeling is het lichaam wel in staat de kerntemperatuur te verlagen, wat onmisbaar is voor het in slaap vallen. Wel kunnen de apparaten, vooral de goedkopere varianten, natuurlijk herrie maken en kosten ze de nodige elektriciteit.

Dit kost de hitte u extra

Wie inderdaad een airco of ventilator heeft (weten te bemachtigen) vraagt zich misschien wel af hoeveel extra stroomkosten er nu eigenlijk worden gemaakt. Dat heeft BNR gevraagd aan Dirk-Jan Wolfert, bestuurder bij de Vastelastenbond. Een ventilator valt nog wel mee, die kost u 50 cent per dag, maar een airco komt al snel op 7 euro per dag. Ook aan waterverbruik bent u momenteel waarschijnlijk meer kwijt. Gemiddeld neemt dat verbruik met 30 procent toe, wat neerkomt op zo’n 5 euro per week extra. En heeft u zonnepanelen, dan zult u merken dat die momenteel niet meer, maar juist wat minder opbrengen, doordat zij minder effectief werken.

(Bron: ANP, NOS, BNR, RTL Nieuws)

Geef een reactie