Zonnepanelen warm weer

Werken zonnepanelen extra goed nu de zon zoveel schijnt? Nou, nee

De zon schijnt volop. Voor eigenaren van zonnepanelen kan dit niets anders betekenen dan dat zij behoorlijk wat energie opwekken, toch? Nou, niet dus. Het tegendeel blijkt waar.

Warmte niet per se een pluspunt

De roep om schonere manieren van energie opwekken is groot en zonnepanelen lijken de ideale oplossing. Via de zonnecellen op de panelen wordt er zoveel opgewekt dat een huishouden er volledig op kan draaien. Natuurlijk moet de zon wel schijnen om de cellen op te laden, iets wat soms een uitdaging is in Nederland. In de zomer van 2018 schijnt de zon bijzonder veel, maar dat wil niet zeggen dat zonnepanelen ook extra goed werken.

Directeur Hans Schoenmakers van zonnepaneelleverancier Volta Solar legt uit aan het Algemeen Dagblad: “Deze panelen worden getest tijdens ideale omstandigheden; 25 graden. Het vermogen dat dan geleverd wordt, wordt vervolgens op de verpakking vermeld.” Sommige zonnecellen halen dit vermogen momenteel niet, omdat ze door de hitte minder goed energie doorgeven. “Dat is gewoon een natuurkundige wet.”

12 procent verlies

Schoenmakers gaat verder met zijn uitleg. Hij stelt dat zonnecellen bij elke graad boven de 25 zo’n 0,5 procent aan vermogen inleveren. Het gaat hier om de temperatuur van het paneel, niet om de buitentemperatuur. “Zo’n paneel wordt tijdens dit soort dagen zo 50 à 60 graden. Als de cellen 50 graden warm zijn, dan verliezen ze dus 25 keer 0,5 procent. Ruim 12 procent dus.”

Topmaand is al geweest

Mensen met zonnepanelen moeten dus geen grote energievoorraden verwachten, maar dat is geen ramp. Eerder in het jaar kunnen de zonnepanelen al behoorlijk wat energie vergaren. “In mei (2018, red.) hebben we een topmaand gehad”, zegt energieconsulent Dik Matthes van energiecoöperatie ZutphenEnergie tegen het AD.

(Bron: Archief, Algemeen Dagblad. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie