augustus

Het weer: grote verschillen in augustus

Misschien weet u het nog: augustus 2022 was zeer droog, zeer warm en een uitblinker in zonneschijn. Landelijk werd gemiddeld 289 uur zon gemeten, terwijl 205 uur de norm is. Het was de op 1 na zonnigste augustus sinds het begin van de waarnemingen.

Dat het ook nog heel anders kan, bewijst wel augustus dit jaar. De 1e week van de oogstmaand borduurde voort op de natte, onbestendige julimaand die de vakantievierder plaagde. De straalstroom, de snelstromende luchtrivier op een hoogte van circa 8 kilometer, was de boosdoener. De transportband van oceaanstoringen vertoonde nog nauwelijks bochten of kronkels. Hierdoor konden buien en regengebieden met stevige wind ongehinderd passeren.

Thermisch dieptepunt

Grieta schreef er vorige keer al over. Ook de temperatuur raakte steeds meer in de verdrukking. Op 6 augustus was het thermische dieptepunt van de zomer. Bij hoofdweerstation De Bilt werd het slechts 15,8 graden; een datumrecord. In tijden van klimaatopwarming met warmterecords verwacht je niet snel meer een kouderecord. Een vriendin van mij had zelfs haar elektrische deken tevoorschijn gehaald. Nou, dat hoeft voorlopig niet meer. De 2e helft van augustus verloopt zoals het hoort: zomers.

Zomer zeker nog niet voorbij

Het is warm, vaak wordt het 21 tot 26 graden. Maar soms is een hitte-opstootje vanuit Spanje mogelijk. En de straalstroom is weer zwakker en meandert, zodat er meer ruimte is voor hogedruk-invloeden, die voor kalmte en zonnige perioden zorgen. Bij tijden passeert ook wel een enkele regen- of donderbui. Dus helemaal ‘waterdicht’ is de verwachting niet. Maar de zomer is zeker nog niet voorbij.

Grieta Spannenburg en Jordi Bloem delen afwisselend hun ervaringen over het weer in een wekelijkse column voor MAX Magazine. Bekijk hun overige weercolumns.

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 33 2023. Foto: Shutterstock) 

Geef een reactie