lentezon

Het weer: lekkere lauwe lentezon

Wat heb ik deze extreem milde en natte winter – in De Bilt was ‘ie zelfs recordnat – het meest gemist? Niet zozeer sneeuw en vorst. Want u weet inmiddels vast wel dat ik een liefhebber van de ouderwetse winters ben. Nee, de zon heb ik zo gemist!

De cijfers bevestigen dit. Het is decennia geleden dat de winter zó weinig zonneschijn opleverde als de winter van 2023-2024. Sinds een jaar of 5 zit ik in de donkere wintermaanden regelmatig achter mijn daglichtlamp die zonneschijn nabootst. Bijna dagelijks 20 minuten ‘lichttherapie’ van deze tablet-achtige lamp geeft mij ’s winters meer energie. Vooral in de weken rondom Kerst, de donkerste tijd van het jaar, heb ik de meeste behoefte om achter deze lichtbron plaats te nemen. Maar inmiddels ligt ‘ie in de la en komt er pas in november weer uit. We gaan immers zonnige tijden tegemoet; voorwaarts naar de langste dag. De daglichtperiode wordt nóg langer en de zon komt nóg hoger te staan dan nu. Wat een prettig vooruitzicht!

Lauwe lentezon

De komende dagen is er al regelmatig zonneschijn te verwachten. Waarschijnlijk zijn hogedrukgebieden aan zet. Lagedrukgebieden bivakkeren over het algemeen ten westen en zuidoosten van ons. Hierdoor is er weinig of geen neerslag. Eerst waait het uit noordoostelijke richtingen en is de aangevoerde lucht vrij kil. Later neigt de wind naar oost-zuidoost of zuid en kan de lucht wat meer opwarmen, tot regionaal 14 of 15 graden. Ja, dat wordt op een windluwe plek genieten van die lekkere, lauwe lentezon!

Grieta Spannenburg en Jordi Bloem delen afwisselend hun ervaringen over het weer in een wekelijkse column voor MAX Magazine. Bekijk hun overige weercolumns.

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 11 2024. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie