mobiele zonnepanelen

Het weer: komt de winter nog? En betere tijden voor de mobiele zonnepanelen van Jordi

Toen ik eind januari aan deze weerpagina begon, hadden we 3 dagen volop zon, met maandag 29 januari 2024 op grote schaal meer dan 10 graden. Tijdens een ommetje zag ik de 1e krokussen bloeien. Zelfs bij mij, de winterliefhebber, borrelden zeer prille lentegevoelens op.

Stevig hogedrukgebied

Ook februari begon zonder winterweer en de eerstkomende dagen lijkt er weinig te veranderen. Misschien dat het in de 2e februarihelft omslaat. Zo liet het Europese weermodel, gefinancierd door de Europese lidstaten, in zijn vrij recente maandverwachting voor die periode een stevig hogedrukgebied op de oceaan richting Groenland en IJsland zien. Dit blokkeert oceaanstoringen met regen, veel wind en milde lucht. Ondertussen is Scandinavië weer volgelopen met vrieskou.

Scandinavische kou?

Als dat blokkerende hogedrukgebied er inderdaad komt, dan zou de wind uiteindelijk naar de noordoosthoek kunnen draaien. De Scandinavische kou, of een deel hiervan, stroomt dan misschien naar ons land. Maar voorlopig waait de bries nog vaak uit milde zuidwestelijke richtingen. Meestal wordt het 8 tot 11 graden. De wisselvalligheid blijft: regelmatig valt regen, soms zien we het februarizonnetje. Maar ik hoop op veel meer zonneschijn.

Mobiele zonnepanelen

Sinds kort hebben wij mobiele, opvouwbare zonnepanelen. Deze gaan wij komende lente tijdens onze camperreisjes gebruiken om elektriciteit op te wekken, bijvoorbeeld voor de koffiecupmachine. De zonnepanelen worden naast de camper uitgevouwen op een camping of camperplaats. Zo zijn we samen met het zonnepaneel op het camperdak zelfvoorzienend. De komende maanden wordt de daglichtperiode langer en wint de zon langzaam aan kracht. Sowieso breken dus betere tijden voor zonnestroom aan.

Grieta Spannenburg en Jordi Bloem delen afwisselend hun ervaringen over het weer in een wekelijkse column voor MAX Magazine. Bekijk hun overige weercolumns.

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 6 2024. Foto: ANP)

Geef een reactie