zon

Het weer: meer zon, minder nat

Ze zijn weg. Vorige week waren ze er nog, naar nu is het luchtruim leeg en mis ik de frêle klanken. De gierzwaluwen zijn zuidwaarts getrokken. Hun geluid had toch al moeite om boven het geraas van de wind uit te komen.

Want wat een windrijke zomer beleven we. En hoe sloeg die zomer in juli om, na een zonnige en langdurig droge periode. Het leek halverwege juni nog alsof het niet op kon met de zomer. Elk barbecuefeestje, weekendje weg of zomeravond op het balkon kon doorgaan zonder ook maar de gedachte aan een bui. Maar inmiddels staan we er al weken heel anders voor. Het grondwaterpeil is aangevuld en er is op campings her en der menige zucht geslaakt. Toch lijkt er verandering op komst.

Warmere lucht en meer zon

De straalstroom gaat namelijk wat vaker meanderen en wordt minder sterk. De afgelopen weken bevond die band met hoge windsnelheden, op zo’n 10 kilometer hoogte, zich in west-oost positie over onze breedtegraad. Een ongekend straffe straalstroom, die storing na storing over ons heen duwde. En waardoor de wind vaak zo on-zomers kon uithalen. Nu de straalstroom meer gaat golven, kan er ook weer bij tijden warmere lucht onze kant opkomen en worden er niet meer dagelijks buien aangevoerd. De zomerse 25 graden hoort geleidelijk ook weer tot de mogelijkheden. Het aandeel zonneschijn neemt ondertussen ook toe. Het groen is de grond uit geknald en bloemen kunnen nu lekker ‘shinen’ als de zon wat vaker schijnt.

Grieta Spannenburg en Jordi Bloem delen afwisselend hun ervaringen over het weer in een wekelijkse column voor MAX Magazine. Bekijk hun overige weercolumns.

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 32 2023. Foto: Shutterstock) 

Geef een reactie