april

Het weer: even rillen in april

De timing was perfect: eindelijk warm, lekker lenteweer en precies in een weekend. Zaterdag 6 april 2024 was de 1e officiële warme dag van het jaar.

In het oosten en zuiden werd het regionaal zelfs zomers warm, minstens 25 graden. Arcen noteerde 25,7 graden. Even zaten we in zeer warme lucht helemaal vanuit Marokko, met hogerop ook Sahara-stof. Zomerweer in de lente was ‘vroeger’ misschien wel vaker aan de orde. In de Wageningse weerkamer van MeteoConsult – later MeteoGroup – waar Grieta en ik veel jaren hebben gewerkt, doopten wij april en mei al om tot de nieuwe zomermaanden, vanwege de vele zonuren en warmte. De lente van 2011 bijvoorbeeld was extreem droog, zonnig en zeer mild.

Nachtvorst op de loer

Iedere lente opnieuw waren op een plat dak aan de overkant van het weerbedrijf 2 scholeksters te zien die druk heen en weer drentelden, blijkbaar met nesteldrang. Tegelijkertijd zagen we op de brandtrap steeds een tortelduif die ook een nest probeerde te bouwen. Zo geinig! Meteen gaan mijn gedachten terug naar die goeie, ouwe tijd van samenwerken, het veel van elkaar leren en zinvol gesteggel over de weersverwachtingen. En die zijn eerst redelijk eenduidig. Niks geen aprilzomer, maar het is tijdelijk rillen in april. Eerst stroomt koude lucht vanuit de regio Groenland naar ons met frisse voorjaarsbuien, mogelijk met hagel. Nachtvorst ligt op de loer, ’s middags is de lentekoek bij zo’n 10 tot 13 graden wel op. Misschien dat rondom het weekend het weer dankzij hogedruk-invloed stabiliseert en de temperatuur schoorvoetend haar weg omhoog vindt.

Grieta Spannenburg en Jordi Bloem delen afwisselend hun ervaringen over het weer in een wekelijkse column voor MAX Magazine. Bekijk hun overige weercolumns.

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 16 2024. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie