Zonnepanelen in de winter

Zonnepanelen in de winter: wat brengen ze op? En hoe kunt u ze optimaal benutten?

In de winter moeten we het met beduidend minder zonne-uren per dag doen, dan in de zomer. Is de opbrengst van zonnepanelen dan ook veel lager of valt dat mee? We vertellen in dit artikel wat de opbrengst van zonnepanelen in de winter is en hoe u ze het beste benut.

Hoe veel minder brengen zonnepanelen op in de winter?

Het lijkt misschien logisch dat zonnepanelen het meeste opbrengen wanneer het warm is en de zon uitbundig schijnt. Dat gaat echter niet helemaal op. Zonnecellen kunnen bij hitte namelijk minder goed energie doorgeven. Bij elke graad boven de 25 leveren ze zo’n 0,5 procent aan vermogen in. Daarbij gaat het om de temperatuur van het paneel, niet om de buitentemperatuur. Op zomerse dagen kan de temperatuur van een paneel flink oplopen. Als de cellen 50 graden warm zijn, verliezen ze ruim 12 procent van hun vermogen. Toch klopt het wel dat in de zomer de meeste opbrengst is. In de maanden april tot en met september wordt 70 procent van de totale jaaropbrengst gegenereerd. De maanden oktober tot en met maart leveren de overige 30 procent.

Opbrengst zonnepanelen in de winter per maand

Tussen die maanden zitten ook nog grote verschillen. December, met zijn ‘donkere dagen voor kerst’, levert slechts 2 procent van het totaal op. Wat spijtig is, aangezien we dan meestal nog wat extra stroom verbruiken, in de vorm van kerstverlichting. Daarom is het de moeite waard om hierop te besparen. Hoe u dat doet, bespreken we in een eerder artikel. De maanden januari en november leveren beide 3 procent van de totale opbrengst op. In februari is het alweer iets langer licht en wordt 5 procent opgebracht. In oktober en maart wordt de overige opbrengst van de in totaal 30 procent behaald. Die 30 procent staat dan nog altijd gelijk aan de opbrengst van 2 goede zomermaanden, dus verwaarloosbaar is die winteropbrengst zeker niet.

Waarom leveren zonnepanelen minder op in de winter?

Vanzelfsprekend is de kleinere hoeveelheid zonne-uren per dag een belangrijke reden voor de lagere opbrengst van zonnepanelen in de winter. In de zomer kan de zon tot wel 22.00 uur schijnen, in de winter soms maar tot 16.00 uur. Ook komt hij ’s winters veel later op. Daarnaast is de zonkracht beduidend minder intens dan in de zomermaanden. Deze factoren worden enigszins gecompenseerd door de lagere temperaturen, waarbij de geleiding van de stroom beter is. En ook tijdens bewolkte winterdagen wordt er zonnestroom opgewekt, aangezien de straling wel deels wordt getemperd door de wolken, maar er nog steeds doorheen komt.

Thuisbatterij
Lees ook: Wat zijn de voor- en nadelen van een thuisbatterij, in combinatie met zonnepanelen?

Hoe kunt u zonnepanelen het beste benutten in de winter?

Plaats uw zonnepanelen om te beginnen in een juiste hoek, tussen de 30 en 40 graden. Op die manier vangen ze het meeste zonlicht en in het geval van sneeuwval, glijdt de sneeuw er makkelijker vanaf. Een sneeuwpak houdt het zonlicht namelijk wel grotendeels tegen en dat is zonde van de opbrengst. Smeltende sneeuw is dan wel weer gunstig voor de panelen. Vuil hecht zich namelijk makkelijk aan sneeuw en tijdens het smelten spoelt het vanzelf weg. In het meest gunstige geval richt u de panelen op het zuiden. Dan vangen ze het meeste zonlicht. Kies daarnaast voor panelen met een hoge capaciteit. Daar zit nogal eens verschil tussen.

Loont het voor de opbrengst om zonnepanelen schoon te maken?

Bij regelmatige (hevige) regen- of sneeuwval wordt het grootste deel van het vuil vanzelf van zonnepanelen afgespoeld. Mits de panelen de juiste hellingshoek hebben. Soms hoopt het vuil zich bij schuingeplaatste panelen op aan de onderkant. Dat kan de opbrengst verminderen. Ook wanneer er bij u veel roet in de lucht zit, bijvoorbeeld door houtkachels, industrie, een drukke weg of vliegverkeer, worden panelen viezer. Dat geldt ook als u in een buurt met veel bomen en / of vogels woont. Of wanneer er een periode met veel Saharastof geweest is.

Vieze panelen kunnen een rendementsverlaging van 3 tot wel 10 procent veroorzaken. De schoonmaak zelf kan echter prijzig zijn, waardoor de baten niet tegen de kosten opwegen. Daar moet u dus een overweging in maken. In een eerder artikel vertellen we meer over het schoonmaken van zonnepanelen.

Hoe snel kunnen zonnepanelen terugverdiend worden?

Hoe veel zonnepanelen opbrengen, is per situatie verschillend. Dat is onder andere afhankelijk van uw energieverbruik, het soort panelen, de ligging en de aanschafprijs. In december 2023 blijkt de aanschafprijs behoorlijk te dalen en kunnen ze over het algemeen in 6 jaar terugverdiend worden. Dit is wel nog afhankelijk van hoe de salderingsregeling gaat veranderen en wat energieleveranciers eventueel gaan berekenen voor terug leveren. Overigens is de winter een prima moment voor de installatie. De wachttijd is dan over het algemeen korter, u kunt er meteen van profiteren (zowel qua opbrengst als qua salderingsregeling) en u bent al helemaal voorbereid voor de topmaanden.

(Bron: archief, Weeronline, United Consumers, Zonneplan, Zonnepanelen.net, Vandebron, NOS. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie