weer

Het weer: vrij droog, niet koud meer

Zo veel ‘droge’ sneeuw zodat je er een iglo van kan bouwen. Dit was voor het laatst mogelijk in de winterweek van februari 2021, maar ook bijvoorbeeld in de winter van 1985.

Ergens in januari, de datum weet ik niet meer, maakte ik met kameraden uit de buurt in een dik pak sneeuw bakstenen van sneeuw. Even waren wij sneeuwmetselaars. Na noeste arbeid stond er iets van wat op een iglo leek, maar wel zonder dak. Ik zie nog zo onze lachende gezichten boven de open iglo uitkomen. De foto heb ik helaas niet meer. Ja, sneeuw maakt een winter compleet. Vrieskou zonder besneeuwde landschappen is wat mij betreft geen winter.

Kwakkelweer

Vorige week werd ik gelukkig een beetje op mijn wenken bediend. Zeer koude lucht vanaf de Noordpool, arctische lucht, stroomde via de Noorse Zee en Noordzee onze kant op. Er ontstonden buien met hagel en sneeuw. Zo viel maandagochtend 15 januari 2024 in onder meer mijn woonplaats Wageningen eindelijk weer eens een sneeuwlaagje. Het was te weinig sneeuw voor een iglo, het maken van een sneeuwpop kon nog net. Overdag dooide het weer een paar graden. Het was kwakkelweer.

Momenteel is het duidelijk geen winterweer meer. Door de aanvoer van milde oceaanlucht wordt het meestal tussen 8 en 13 graden. Eerst hebben we geregeld vrij veel wind gehad, met bij tijden regen. Het wachten is op een volgende winterse periode in februari.

Grieta Spannenburg en Jordi Bloem delen afwisselend hun ervaringen over het weer in een wekelijkse column voor MAX Magazine. Bekijk hun overige weercolumns.

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 4 2024. Foto: ANP)

Geef een reactie