heet

Het weer: even niet zo heet meer

We hebben een snelle opwarming naar tropische temperaturen meegemaakt. Was het bij mij in Harlingen dinsdag 15 juni 2021 net geen 20 graden, op donderdag 17 juni werd bijna de tropische temperatuur van 30 graden bereikt.

Deze snelle opwarming is tot stand gekomen door een zuidelijke stroming. Die zorgde in hoog tempo voor de opwarming in de bovenlucht en ook aan de grond werd zeer warme lucht aangevoerd. En zo konden wij de 1e tropisch hete dagen noteren. De hitte zorgde voor plaatselijk nieuwe hitterecords overdag en nieuwe warmterecords in de nacht van onder andere 17 juni.

Snel heet

Voor veel mensen is een dergelijk snelle overgang naar tropische hitte niet prettig. Zonder meer hebben veel mensen moeite met het zeer warme tot tropische weer. Het ziet ernaar uit dat wij voorlopig geen extreme hitte meer hoeven te verwachten. Juni is in deze 1e week van de astronomische zomer naar mijn mening niet van plan de hoge temperaturen weer op te pakken. Een snelle opwarming zoals eerder plaatsvond kan deze zomer wel vaker gaan voorkomen.

De zomer ligt nog voor ons en de gemiddeld warmste zomermaanden juli en augustus moeten nog komen. De regio Noord trapt dit jaar de vakantieperiode af op 10 juli en is daarmee vroeg. Regio Midden volgt op 17 augustus en Regio Zuid is laat en begint op 24 juli. Veel mensen gaan in eigen land op vakantie. Ik heb in mijn zomervoorspelling deze zomer neergezet als te warm, met variatie in weer en met zware buien. Ook de andere landen in Europa zullen te maken krijgen met zware buien en extremen in het weer.

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 26 2021

Geef een antwoord