zomer

Het weer: het kan nog zomer worden!

Is er nog kans op zomer? Ja, zeg ik, hoewel verschillende weermodellen voor de lange termijn niet veel heel laten van dit stellige ja. Het kan naar mijn mening niet anders dan dat wij nog een stabiele zomerperiode gaan krijgen.

Late zomer

We zijn al bij eind augustus, maar het zou niet de 1e keer zijn dat er sprake is van een late zomer. De depressies die deze zomer vaak bepalend zijn geweest voor het onstabiele weer, zullen naar mijn mening nu langzamerhand de positie over gaan geven aan de hogedrukgebieden. En dat kan nu al of begin september. Het kan het begin zijn van een lange periode met laat zomerweer of anders gezegd nazomerweer.

Op het moment dat ik deze voorspelling schrijf zijn diverse computermodellen het volstrekt niet eens met mijn nazomerkansen. Dit zijn de cijfers van deze zomer tot halverwege augustus. Tot en met 15 augustus was de zomer in De Bilt over de maanden juni, juli en augustus nog een halve graad te warm. Dat hoge gemiddelde komt voor rekening van juni. Die maand was in De Bilt 2 graden te warm, maar juli was 0,3 graden te koud. Zeg maar rond normaal.

Eindsprint

Augustus lag tot de helft van de maand ongeveer 1 graad achter bij normaal. Een eindsprint van augustus is dus hard nodig om de gemiddelde zomer temperatuur op te krikken. Als we naar de astronomische zomerperiode kijken is er nog tijd genoeg voor zo’n eindsprint. Er liggen nog heel wat zomerdagen voor ons. Woensdag begint september en op 22 september is pas het begin van de astronomische herfst. Iedereen weet dat ik mij houd aan de meteorologische herfst als het gaat om de weerkundige seizoenen. Maar als het op het zomerweer aankomt, ben ik blij dat er nog kansen liggen in september…

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 35 2021

Geef een reactie