opwarming

Het weer: niet alles is opwarming

Klimaatdoelen, uitstoot van broeikasgassen, fossiele brandstoffen en ga zo maar door; het klimaat komt elke dag wel voorbij in de media. Als weerman heb ik natuurlijk te maken met alles wat het klimaat aangaat. Van discussies over wel of geen opwarming en over de oorzaken van die opwarming.

Ongekend zwaar pak sneeuw

Al 16 jaar geleden benoemde ik als 1e de opwarming als oorzaak van een weeromstandigheid. Het was het ongekend zware pak sneeuw van begin maart 2005. Ik heb toen gezegd dat dit extreme weer een gevolg was van de opwarming. De collega’s vielen over mij heen. Ik werd hierop gewezen, omdat de beelden van interviews met mij hierover terug te vinden zijn op YouTube en bij Omrop Fryslân. Ik ben bij mijn standpunt gebleven.

Opwarming oorzaak van sneeuw in februari 2021?

Wie schetst mijn verbazing dat het sneeuwstormachtige weer van de afgelopen winter door klimatologen en meteorologen werd toegeschreven aan de opwarming. Maar welk weer en welke weersomstandigheden precies zijn toe te schrijven aan de opwarming? Wat mij betreft lang niet al het weer dat maar even buiten normaal valt. De sneeuw van maart 2005 vind ik zo extreem (hoeveelheid en de tijd van het jaar) dat die is toe te schrijven aan de opwarming. De sneeuw in de afgelopen winter vind ik passen in een winter. Sneeuw en sneeuwstormachtige toestanden horen nu eenmaal bij een winter. Die heb ik vanaf mijn jeugd bewust veel vaker meegemaakt. Kortom, niet elk pak sneeuw is het gevolg van de opwarming.

Opwarmende aarde

Het grillige karakter van een winter zoals het afgelopen jaar past meer bij de gevolgen van de opwarming, maar ook daar ben ik voorzichtig mee. De zware buien van de afgelopen zomer en daarbij extreme regenval met alle gevolgen van dien is voor mij een duidelijk gevolg van de opwarming. Dat de aarde opwarmt staat voor mij vast. Dat wij op deze aarde met alles wat we doen op deze aarde (milieu- en luchtvervuiling, ontbossing, het ontstaan van grote steden, alles wat wij lokaal in de natuur aanpassen en de toename van de wereldbevolking) de opwarming versnellen en extremer maken staat voor mij ook vast.

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 43 2021

Geef een antwoord