winterkansen

Het weer: interessant, winterkansen door opwarming!

Al lijken de winterkansen in veel winterseizoenen ver weg, er kan zich toch heel snel een wintersituatie voordoen. Daar kan een plotselinge opwarming in de stratosfeer boven de Noordpool voor zorgen.

Poolwervel

De stratosfeer is de luchtlaag van 10 tot 50 kilometer boven de Aarde. Deze luchtlaag koelt in de winter normaal gesproken boven de Noordpool af. Er is daar geen zonlicht aanwezig. Door gebrek aan zonlicht ontstaat er vanaf de herfst boven de Noordpool een omvangrijk lagedrukgebied. Dit lagedrukgebied wordt de poolwervel genoemd. Deze houdt het vaak maanden vol, wel tot maart of zelfs april. De poolwervel zorgt voor een stabiele situatie, maar soms wordt hij verzwakt door uitzonderlijke weersomstandigheden.

Plotselinge opwarming verhoogt winterkansen

In de periode erna (vaak gedurende een aantal weken) stroomt dan koude lucht naar de gematigde klimaten. Nederland kan daarbij zijn, samen met een deel van West-Europa. De kou kan ons land ook overslaan en boven Rusland of Noord-Amerika terechtkomen. De winter van 2018 is hiervan een voorbeeld. Rond 12 februari dat jaar vond er een plotselinge opwarming plaats. Het gevolg was een verandering in de luchtdrukverdeling. In 2018 werd de winter bij ons afgesloten met ijzig koud weer in de 2e helft van februari tot in de 1e week van maart. Niet elke koude winterperiode is het gevolg van een verzwakking van de poolwervel.

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 6 2022

Geef een reactie