paard en wagen

Het weer: niet terug naar paard en wagen

Vorige keer schreef ik over welke weersomstandigheden volgens mij zijn toe te schrijven aan de opwarming. Veel mensen vinden de discussies over de opwarming, de oorzaken en mogelijke oplossingen verwarrend.

Ik kan mij goed voorstellen dat niet alles duidelijk overkomt. Verwijten naar mensen met een beschuldigend vingertje zijn wat mij betreft niet op z’n plaats. Ook andersdenkenden moeten in de discussie rond de opwarming de ruimte krijgen om hun mening te geven. Over de opwarming van de aarde kan ik kort zijn. De aarde warmt op, feit. Dat is duidelijk te zien aan de cijfers en gegevens van het KNMI. Op hun website staan diverse rapporten die over de opwarming gaan en wat de gevolgen ervan zijn voor ons klimaat op deze aarde. Neem eens een kijkje op knmi.nl, dat is interessant.

Met veel meer dan 300 jaar geleden

De opwarming van de aarde wordt toegeschreven aan de mens, aan hoe wij leven op de aarde en hoe wij misbruik maken van de aarde. We halen van alles uit de aarde en we stoten ook van alles weer de lucht in of het wordt gestort in en op de aarde. Actueel is ook het plastic probleem. En we zijn natuurlijk met veel meer mensen op deze aarde dan 300 jaar geleden. Ik ben van mening dat er sprake is van een natuurlijke opwarming en deze wordt versterkt door ons als bewoners van deze aarde.

Niet terug naar paard en wagen

Er worden veel oplossingen aangedragen voor de klimaatproblemen, maar deze vele oplossingen kunnen ook verwarrend werken. En zijn het allemaal wel de juiste oplossingen? Of zijn ze wel nodig? Voor mij staat vast: wij als Nederland of Europa kunnen het probleem van de opwarming niet alleen oplossen. En we kunnen niet terug naar paard en wagen.

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 44 2021

Geef een antwoord