zomervoorspelling 2021

Het weer: zomervoorspelling 2021 van Piet Paulusma voorspelt variatie

Zoals elk jaar komt Piet Paulusma bij het begin van de meteorologische zomer met zijn zomervoorspelling. De zomer van 2021 brengt volgens hem warmte, variatie en zware buien.

De afgelopen jaren hebben de zomers voor warmte en hittegolven gezorgd. Denk hierbij aan de recordhittegolf van augustus 2020. In de zomer van 2019 is tijdens de hittegolf van juli ons nationale hitterecord verbroken en op naam komen te staan van Gilze-Rijen met 40,7 graden. De opwarming van de aarde heeft duidelijk invloed op het weer en het klimaat bij ons. Toch is die opwarming geen garantie voor stabiliteit en doorlopend te warm weer.

Zomervoorspelling: variatie en vaak goed vakantieweer

Kijk naar het afgelopen voorjaar met een te koude aprilmaand en ook mei is de boeken ingegaan als te koud. Dat het weer gemiddeld warmer is geworden en dus de zomers ook, blijkt uit de cijfers. Dit jaar kan mijn zomervoorspelling kort worden samengevat als een zomer met variatie in het weer, waardoor deze gemiddeld warme zomer een wisselend karakter krijgt. Ondanks de variatie zal de zomer van 2021 vaak goed vakantieweer opleveren!

Warmte

Het wordt een gemiddeld warme zomer met warmtegolven en ook kans op een hittegolf. Veel stranddagen deze zomer en in de avonden lang buiten zitten hoort er deze zomer ook vaak bij. Toch ben ik over het geheel genomen iets minder enthousiast over deze zomer dan de voorgaande jaren. Dit heeft te maken met de variatie.

Variatie

Het kan weleens een zomer worden met veel variatie in het weer. De warme en stabiele perioden kunnen regelmatig voorkomen, maar ook vaak minder lang duren. Vaker een inzinking en aan de andere kant ook geregeld een snelle opwarming naar warmte of tropische hitte. Met variatie doel ik ook op zware buien en op inzinkingen met even koeler weer.

Zware buien

Ik verwacht een zomer met kans op zware buien die voor de nodige overlast zullen zorgen. Veel regen, zwaar onweer en kans op zware hagel. Ook valwinden en kans op windhozen. De verschillen zullen regionaal groot zijn. Ook is er kans op een zomerstorm.

Zó komt mijn zomervoorspelling tot stand

Bij het maken van mijn zomervoorspelling voor 2021 heb ik gekeken naar het stromingspatroon vanaf zomer 2020 tot aan nu. Ik heb het weerbeeld en stromingspatroon van de afgelopen maanden van dit jaar sterk mee laten wegen. Verder spelen mijn ervaring en een stukje gevoel mee. Ik heb niet gekeken naar de lange-termijn-model- en computerberekeningen. Het is dan ook een voorspelling.

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 23 2021

Geef een antwoord