grasgriep

Het weer: droog maar soms frisjes én grasgriep

Tussen regen- én niesbuien door geniet ik van de late lente. In mei en juni speelt mijn graspollen-allergie op, ofwel hooikoorts. De ‘grasgriep’, zeg ik soms gekscherend.

Naast niezen heb ik last van jeukende ogen. Gelukkig onderdrukt een pilletje mijn hooikoortsklachten. En als we nog een keer met de camper weggaan, is de kust favoriet. Omdat ik aan zee minder last heb. Maar dan moet de wind niet aflandig zijn. Want met bijvoorbeeld oostenwind wordt gewoon ook makkelijk stuifmeel aangevoerd. Verder geldt: hoe meer buien, des te minder last van hooikoorts. Regen van enige betekenis wast de lucht schoon. Aan de andere kant gaat een lekker lentezonnetje er wel in, hooikoorts of niet.

Warmere lucht en geen regen tegen ‘grasgriep’

Waarschijnlijk is die vrij krachtige meizon deze week regelmatig te zien. Wat neerslag betreft hebben we de natte lente achter ons gelaten. Sinds vorige week is er duidelijk meer invloed van hogedrukgebieden. In de loop van deze week lijkt een hogedrukgebied bij de Azoren vaak een uitloper tot over onze omgeving uit te rollen. Dit betekent dat regen – verademend voor de hooikoorts – weinig om het lijf heeft. Een enkele plaatselijke regen- of onweersbui is eerst nog wel mogelijk, maar grootschalige neerslag wordt niet verwacht. De bries komt eerst uit noordelijke richtingen en voert relatief koele lucht vanaf de Noordzee aan, met zeewater van een graad of 14. Hierdoor zal de middagtemperatuur moeite hebben om de 20 graden te bereiken. Vanaf dit weekend neigt de wind naar zuidwestelijke richting en kan weer wat warmere lucht ons bereiken.

Grieta Spannenburg en Jordi Bloem delen afwisselend hun ervaringen over het weer in een wekelijkse column voor MAX Magazine. Bekijk hun overige weercolumns.

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 21 2023. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie