kikkervisjes

Het weer: bescheiden meiweer en kikkervisjes

Het lijkt wel of we het voorjaar hebben overgeslagen. De herfst begon, voor wat het weertype betreft, pas in november en duurde gevoelsmatig lang voort. Tot eind april eigenlijk wel. Pas op dat moment verdween de kilte, tamelijk plots. Maar de vele nattigheid bleef.

Sprookjesachtig groen

Vorige keer schreef ik al over het sappige groen dat uit bomen en struiken knalt. De afgelopen tijd heb ik zeer geregeld door de bossen gewandeld en het schelle groen oogt sprookjesachtig en bijna om op te eten. Het is veel weelderiger dan de voorgaande lentes. De bomen komen ditmaal ook echt vol in blad, gezonde exemplaren krijgen een dik bladerdek. Mocht het deze zomer een tijdje droog en warm worden, dan blijft het bos koeler, dat is winst.

Toch nog kikkervisjes

De weersomstandigheden lijken ook de komende tijd geen echte stabiele fase in te gaan. Er ligt wel een hogedrukgebied ten noorden of noordwesten van ons, maar boven Centraal-Europa bevindt zich tegelijkertijd een omvangrijke lagedrukzone. En die ligt mogelijk heel dicht bij ons. Het leidt tot een wind die veelal uit noord tot oost komt en de vorming van een aantal buien, vaak middagbuien. De maxima zullen veelal tussen 16 en 20 graden uitkomen, maar soms ook lager. Ondertussen heb ik in mijn vijver toch enkele tientallen kikkervisjes ontdekt. Een tijdje geleden meldde ik hoe een koppeltje eenden mijn dril had opgegeten. Desondanks zijn er nu toch dikkopjes. Dat is mooi, want de tuin is aardig zompig en daar horen eigenlijk wel kikkers bij.

Grieta Spannenburg en Jordi Bloem delen afwisselend hun ervaringen over het weer in een wekelijkse column voor MAX Magazine. Bekijk hun overige weercolumns.

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 20 2023. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie