eikenprocessierups

Eikenprocessierups is laat: wat betekent dit voor de overlast?

Waar het in andere jaren al krioelt van de eikenprocessierupsen, blijft het in 2021 angstvallig stil rond dit beestje. Dat heeft alles te maken met het relatief koude weer. Zorgt deze late start van het eikenprocessierups-seizoen ook voor minder overlast in de zomermaanden?

Eikenprocessierups achter op schema

De eikenprocessierups houdt zich al 30 jaar op in ons land, maar nog niet eerder liggen zij zo ver achter op schema als in 2021. Dat blijkt uit onderzoek van het Kennisplatform processierups in Drenthe en Overijssel. Normaal zorgen de rupsen in mei al voor overlast, maar door de aanhoudende lage temperaturen treffen de betrokken onderzoekers op weinig plekken volgroeide rupsen aan. De meeste exemplaren zijn pas in het 1e of 2e larvenstadium, terwijl veel rupsen rond half mei al in het eindstadium verkeren. Voordat een rups de gevreesde, kriebelende brandharen krijgt, moeten zij 5 keer vervellen.

Koud voorjaar

Dat de rupsen niet zo vlug zijn dit jaar, heeft alles te maken met de lagere voorjaarstemperaturen. Zeker april 2021 is met een gemiddelde van 6,7 graad zeer koud te noemen, aangezien het normale gemiddelde zo’n 9,8 graden is. Daardoor zijn de rupsen nog niet volledig ontwikkeld en veroorzaken zij dus ook nog geen overlast.

Overlast?

Volgens de experts is het nog niet helemaal duidelijk wanneer de haartjes van de rupsen wek voor problemen gaan zorgen, maar verwacht wordt dat dit niet eerder dan juli zal zijn. Dat is dus ruim 2 maanden later dan normaal. Hoe hevig de overlast wordt, moet ook nog blijken. Het Kennisplatform Processierups spreekt in een artikel op natuurwebsite Nature Today de verwachting uit dat vogels mogelijk kunnen bedragen aan minder eikenprocessierups-problemen. “Wellicht dat in deze periode bijvoorbeeld vogels relatief meer eikenprocessierupsen zullen opeten, bij gebrek aan andere rupsen, waardoor de plaagdruk wellicht beperkter blijft en daarmee dus ook de overlast voor de omgeving.”

Eikenprocessierups in Nederland

De eikenprocessierups vaart wel bij warm weer, waardoor de rups steeds beter zijn plek kan vinden in het warmer wordende Nederland. Vooral in 2018 hinder groot, maar sinds de komst van effectieve, preventieve bestrijdingsmethodes is dit in 2019 en 2020 al een stuk minder.

(Bron: Nature Today, KNMI, Kennisplatform Processierups)

Geef een reactie