Parfum mannenparfum vrouwenparfum

Parfum voor mannen en vrouwen, welk verschil zit hiertussen?

Van shampoo en huidverzorgingsproducten tot kleding en tijdschriften: veel producten hebben een speciale lijn voor mannen en voor vrouwen. Dit geldt al helemaal voor parfum. Maar zit er eigenlijk wel verschil tussen mannen- en vrouwenparfums?

Wat zit er in parfum?

De bekende Italiaanse parfumeur Alessandro Gualtieri is duidelijk in zijn oordeel. “Er zijn geen mannen- en vrouwenparfums. Het is allemaal gewoon parfum”, vertelt hij aan Quest. Het basismateriaal van alle parfums is meestal hetzelfde, namelijk geurextracten vermengd met een oplosmiddel (meestal is dat alcohol). Het verschil zit hem in de gebruikte geuren. Sommige geurtjes hebben namelijk een mannelijk imago en andere geuren roepen juist vrouwelijke associaties op.

Wat zijn mannelijke en wat zijn vrouwelijke geuren?

In de mannenparfums zitten meestal sterke, zware, ‘houtachtige’ geuren. Denk hierbij aan ceder, amber en citrus. De geuren met een vrouwelijk imago zijn juist licht, zoet en fruitig. Dat zijn bijvoorbeeld parfums met jasmijn, iris of oranjebloesem. Er zijn uiteraard ook geuren die voor zowel mannen als vrouwen bestemd zijn. Verschillende grote merken bieden uniseks parfums aan. De traditionele eau de cologne is bijvoorbeeld geschikt voor mannen en vrouwen.

En mannen die een vrouwenparfum gebruiken of andersom? Uiteraard kan dat gewoon. Welke geuren mannelijk of vrouwelijk zijn, dat is meestal een kunstmatig bepaald verschil. “Elke geur op de wereld kan door vrouwen en mannen lekker gevonden worden”, aldus Gualtieri in gesprek met Quest. “Het mooie van parfums is nou juist dat elke neus anders is en iedereen geuren dus op een unieke, eigen manier ervaart.”

parfum
Lees ook: De beste en slechtste plek om parfum te bewaren

Wat zeggen geuren nog meer over parfums?

De hoeveelheid geurbestanddelen bepaalt overigens met welk type parfum u te maken heeft. Een eau de parfum bestaat voor 15 à 20 procent uit geurbestanddelen. Bij eau de toilette ligt dit percentage tussen de 5 en 15 procent. En een eau de cologne heeft 2 tot 4 procent aan geurbestanddelen. Hoe hoger dit percentage, hoe langer het blijft werken. Een eau de cologne ruikt u meestal niet langer dan 2 uur, terwijl de geur van een eau de parfum soms 8 uur lang kan blijven hangen.

Zijn er nog meer factoren die een parfum mannelijk of vrouwelijk maken?

De manier waarop de fabrikant het parfum in de markt zet, heeft misschien wel de grootste invloed op het imago van een parfum. Filmster Johnny Depp die bijvoorbeeld reclame maakt voor een luchtje van Dior, onder begeleiding van rauwe gitaarmuziek? Dat moet dan wel een mannelijk parfum zijn toch? Bij Le Male van Jean Paul Gaultier is duidelijk te zien voor wie dit parfum bedoeld is. Dit zit in een flesje in de vorm van een mintgroen gekleurd mannentorso. Classique van dezelfde fabrikant is de vrouwelijke tegenhanger. Dit geurtje zit in een licht oranje fles, in de vorm van een vrouwenlichaam.

Het gebruik van kleuren speelt sowieso een belangrijke rol. Zo heeft de Dior-reclame met Depp een donker gekleurde achtergrond, in een verlaten woestijn. Daarnaast zijn de flesjes met mannenparfums vaak donker gekleurd en de flesjes met vrouwenparfums lichter. Welke associaties bepaalde kleuren nog meer oproepen – en hoe verschillende partijen die beïnvloeden – kunt u in dit artikel lezen.

parfum
Lees ook: Waarom de geur van parfum opeens verandert

(Bron: Quest, The Alpha Men, Beautify, Mannenzaak.nl, Delicia Salon, Dior. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie