Regenboog

Hoe zit het? In welke tijd van het jaar ziet u de meeste én de minste regenbogen?

Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: in welke tijd van het jaar ziet u de meeste en de minste regenbogen?

Wat zijn regenbogen?

We beginnen bij het begin: wat is een regenboog en hoe ontstaat dit natuurfenomeen? Regenbogen hebben 2 bestanddelen nodig en dat zijn zonlicht en waterdruppels. Als de zon schijnt tijdens een regenbui, komen de regendruppels in contact met de zonnestralen. De druppel weerkaatst het zonlicht en hierdoor ontstaat een soort luchtspiegeling. Door het zogeheten prismaeffect splitst het zonlicht zich op in de kleuren rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Wanneer ontstaan de meeste regenbogen?

Als er tegelijkertijd regen én zonneschijn is, is de kans op een regenboog het grootst. Maar daarbij speelt nog een factor mee: de stand van de zon. Aan het begin van de herfst en de lente staat de zon laag aan de hemel. Als het dan ook regent, ontstaan er al snel regenbogen, vooral ’s ochtends en aan het einde van de middag. In de winter is dit juist midden op de dag het geval.

regenboogvlag
Lees ook: Hoe is de regenboogvlag ontstaan?

Waarom valt het regenboogseizoen juist niet in de zomer?

Blijft er nog 1 jaargetijde over: de zomer. Afgezien van het feit dat het dan minder regent, staat de zon in de zomer ook hoger aan de hemel. In de herfst, de winter en de lente ontstaan regenbogen vaak tijdens ‘kantooruren’, in de zomer is dat minder vaak het geval. “In juni heb je ze ook, maar dan bijvoorbeeld om 05.30 uur, wanneer maar weinig mensen wakker zijn”, vertelt Johnny Willemsen van Weerplaza aan het Algemeen Dagblad. “Een bui midden op de dag in juni geeft geen zichtbare regenboog. Dan staat de zon te hoog.”

Kunt u zelf regenbogen opwekken?

Als de weersomstandigheden niet meewerken, kunt u de natuur een handje helpen. Als u bij zonnig weer de tuin sproeit of de buitenplanten water geeft, kunnen er ook regenbogen ontstaan. U kunt zelfs met een plantenspuit of een waterverstuiver, plus een spiegeltje om het zonlicht mee te weerkaatsen, zorgen voor een regenboog.

(Bron: Weeronline, Startpagina, Technopolis, Algemeen Dagblad, Weerplaza, Waternet. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie