storm

Code rood voor grote delen van het land

Voor donderdag 18 januari 2018 heeft het KNMI voor delen van Nederland code oranje afgegeven. Er wordt voor vandaag een (zware) westerstorm verwacht. Al eerder is voor het hele land code geel afgegeven vanwege de harde windstoten en sneeuwval tijdens de ochtendspits waardoor het plaatselijk glad kan worden. We krijgen te maken met een zware westerstorm, waarvan de piek tussen 09.00 en 14.00 uur ligt.

Om 09.23 uur is voor een groot deel van Nederland code rood afgegeven vanwege zeer zware windstoten. De code geldt voor Zuid- en Noord-Holland, Utrecht, Flevoland, Gelderland, Overijssel en het IJsselmeergebied.

Om 15.00 uur is code rood ingetrokken. De wind is afgezwakt en daarom is er geen sprake meer van een weeralarm. In heel Nederland geldt nu code geel. Op het hoogtepunt van de storm is bij Hoek van Holland en IJmuiden windkracht 11 gemeten. 

Alle treinverkeer NS gestaakt vanwege de storm

Om 11.00 uur legt de NS alle treinverkeer in Nederland stil vanwege de storm. Door de storm komen veel bomen en andere voorwerpen op het spoor en op treinen terecht. Ook op verschillende stations zijn er problemen ontstaan door de storm. Omdat dit kan leiden tot gevaarlijke situaties voor reizigers en medewerkers hebben ProRail en NS besloten de dienstregeling te staken. NS adviseert reizigers de berichtgeving goed in de gaten te houden.

ProRail laat weten dat ook veel regionaal treinverkeer is stilgelegd. Het is nog niet bekend hoelang dat duurt. Alleen in Groningen, Friesland en Limburg mogen de regionale treinen voorlopig nog blijven rijden. Arriva meldt dat er geen treinen meer rijden in de Achterhoek, Rivierenland en op de MerwedeLingelijn (Zutphen-Winterswijk, Arnhem-Winterswijk, Arnhem-Tiel en Dordrecht-Geldermalsen). Door bomen op het spoor rijden er ook geen treinen tussen Roermond en Sittard en tussen Roermond en Nijmegen. Ook de treinen van Keolis rijden niet meer op de lijnen Zwolle-Enschede, Zwolle-Kampen en Zutphen-Oldenzaal.

Zware windstoten

Het KNMI verwacht in de  tweede helft van de ochtend tot aan het begin van de middag in het zuidwesten, westen, midden en later oosten van het land tijdelijk zeer zware windstoten. Mogelijk van wel 100 tot 120 kilometer per uur. In de ochtend en eerste helft van de middag zijn overal in het land zware windstoten mogelijk van 80 tot 100 kilometer per uur. Later in de middag neemt de wind in kracht af.

De dijk Lelystad-Enkhuizen is gesloten voor vrachtwagens en wagens met aanhangers. De weg over de Oosterscheldekering is gesloten voor alle verkeer.

Tijdelijke gladheid

Sneeuw kan in de ochtend in het noordoosten tijdelijk gladheid veroorzaken. In de tweede helft van de ochtend gaat de sneeuw over in regen waardoor de gladheid verdwijnt.

Aangepaste dienstregeling NS

De NS past vandaag de dienstregeling aan en waarschuwt voor extra reistijd en vaker overstappen. Rijden de treinen normaal om de 10 of 15 minuten, morgen rijden ze maar een keer per 30 minuten. Deze regeling geldt voor het hele land. De aanpassing van de tijd geeft bergers meer ruimte om bomen op het spoor op te ruimen, zegt NS. ProRail zet extra hulplocomotieven klaar om stilgevallen treinen weg te slepen. Op de stations lopen extra medewerkers om reizigers te helpen. De NS adviseert om de NS Reisplanner goed in de gaten te houden.

KLM annuleert vluchten

Vanwege de verwachten storm annuleert KLM donderdag in totaal 228 Europese vluchten van en naar Schiphol. Door de storm kunnen minder banen worden gebruikt. Tussen 10.00 en 12.00 uur kunnen er op Schiphol vanwege de harde wind geen vliegtuigen landen of opstijgen. Gedurende de dag kunnen reizigers te maken krijgen met vertragingen. Houd hiervoor de website van uw luchtvaartmaatschappij in de gaten.

Het vliegverkeer van en naar Schiphol is om 11.20 uur stilgelegd. Het is niet duidelijk hoe lang dit gaat duren, laat een woordvoerder weten. Tot nu toe zijn 260 vluchten geannuleerd. Het gaat vooral om vluchten van en naar Europese bestemmingen.

 

Dierenpark Amersfoort gesloten vanwege de storm

Dierenpark Amersfoort blijft donderdag dicht vanwege de storm. Volgens het park bestaat de kans dat er takken van de bomen los kunnen komen. “Hierdoor kunnen wij de veiligheid van onze bezoekers niet garanderen en daarom is er besloten het park vandaag te sluiten. De veiligheid van de dieren is niet in gevaar”, aldus de dierentuin.

Houd voor de actuele weersverwachting de website van het KNMI in de gaten. Of volg hen op Twitter.

(Bron: KNMI/ANP)

Geef een reactie

Reactie

    Schadeoplossing says:

    En dan hebben we het nog niet gehad over de stormschade aan woningen en bedrijfspanden. Ik las op internet dat verzekeraars de storm pas erkennen vanaf windkracht 7. Kortom; schade door de storm is pas te claimen wanneer op de website van het KNMI staat dat er sprake was van windkracht 7 of hoger. Twijfelt u hierover, neem dan eens contact op met uw verzekeraar.

    Probeer in ieder geval zo snel mogelijk de schade tot een minimum te beperken, maar ruim in geen geval de schade totdat u hier goedkeuring voor krijgt van uw verzekeraar. Maak overigens ook altijd foto’s van de schade.