stadsvogels

Brabant neemt maatregelen om stadsvogels te behouden

Betere isolatie en steeds minder gaten en kieren in gebouwen is goed nieuws voor ons, maar minder voor stadvogels. Doordat in de steden het aantal geschikte plekken om te nestelen afneemt, neemt ook het aantal vogels in de stad gestaag af. In de provincie Noord-Brabant worden maatregelen genomen om het tij te keren.

Mussenbestand gehalveerd

Vogels zoals gierzwaluwen, huismussen en vleermuizen horen bij de stad, vinden ze in Brabant, maar doordat huizen beter geïsoleerd zijn en gaten en kieren onder daken een betere afdichting hebben gekregen, kampen ze met een gebrek aan woonruimte. Zo is het aantal huismussen in Nederland volgens de Vogelbescherming in de afgelopen 30 jaar gehalveerd en zijn ze uit veel binnensteden verdwenen.

Neststenen

In Breda, ’s Hertogenbosch, Eindhoven, Helmond en Tilburg worden de komende jaren in gebouwen nest- en verblijfplaatsen gecreëerd voor stadsvogels en vleermuizen. Zo worden er zogenoemde ‘neststenen’ ingemetseld in nieuwe gebouwen. De 5 steden werken hiervoor samen met verschillende partijen, waaronder de Vogelbescherming. In Tilburg is de neststeen inmiddels al gebruikt bij een aantal nieuwbouwprojecten. De bedoeling is dat dit de komende jaren vaker gebeurt in de 5 steden.

Kerktorens

Een woordvoerder van de Vogelbescherming heeft daarnaast aan het Brabants Dagblad laten weten dat ook kerktorens en zolders toegankelijk moeten worden voor gierzwaluwen en vleermuizen. Kerkbesturen sluiten deze ruimtes vaak af om tegen te gaan dat er uitwerpselen in terecht komen. “Maar gierzwaluwen en vleermuizen kunnen er dan ook niet in. Terwijl hun uitwerpselen verpulverde insecten zijn en nauwelijks sporen achterlaten”, zegt de woordvoerder.

Samenwerking

Naast de Vogelbescherming werken de steden samen met de Zoogdiervereniging, woningbouwcorporaties, projectontwikkelaars, architecten en aannemers. De provincie Noord-Brabant heeft “een kleine 5 ton” toegezegd om het project te realiseren, aldus de woordvoerder van de Vogelbescherming tegenover het Brabants Dagblad.

Bekijk ook: Baardmannetjes op ‘jacht’naar zwaluwen in ’s Hertogenbosch.

(Bron: ANP, Brabants Dagblad)

Geef een reactie