La Vuelta

Vuelta in Nederland: ook voor niet-wielerfans genoeg te doen

Voor de Nederlandse wielerliefhebber lonkt het misschien wel leukste weekend van het jaar. De Vuelta a España begint in 2022 in Nederland. Op vrijdag 19 augustus gaat de Ronde van Spanje van start in Utrecht. Daarna volgen de etappes ’s-Hertogenbosch – Utrecht (zaterdag) en Breda-Breda (zondag). Ook voor de niet-wielerfans is er echter genoeg te doen. Wat kunt u allemaal beleven in de start-, aankomst- en doorkomstplaatsen?

Aanloop

De Vuelta begint op 19 augustus met een tijdrit door Utrecht. Voordat het zover is, is er echter al genoeg te doen in de betrokken steden. In het weekend vóór de start van de Ronde kunt u een gedeelte van de Vuelta-etappes zelf fietsen. In dit artikel leggen wij uit hoe u veilig fietst.

Tour de France
Lees ook: Geel, groen en gestipt: het verhaal achter deze Tour de France-truien

Donderdag 18 augustus

1 dag voor de proloog pakt Utrecht uit met de ploegenpresentatie, tussen winkelcentrum Hoog Catharijne en het Vredenburgplein. De renners beginnen vervolgens aan een korte vaartocht door de grachten, met muzikale omlijsting. Op deze donderdag gaat bovendien het 3-daagse Vuelta-festival van start, op diverse locaties in de stad. Niet alleen de wielerfans, maar ook liefhebbers van de Spaanse cultuur, muziek en keuken komen aan hun trekken.

fietsen
Lees ook: Hoort u steeds minder goed? Zo houdt u fietsen veilig en leuk

Vrijdag 19 augustus

Nu begint het feest pas echt, met de ruim 23 kilometer lange ploegentijdrit door Utrecht. De proloog start en eindigt bij de Jaarbeurs en loopt onder meer via het stadsdeel Leidsche Rijn. Aan de Einsteindreef in de wijk Overvecht komen de renners 2 keer voorbij. Ondertussen zal stadsbeiaardier Malgosia Fiebig vanaf de Domtoren een Spaans carillonconcert geven. In Breda maakt men zich in de tussentijd op voor een vrolijk Spaans weekend, met diverse festivals en andere festiviteiten in de stad.

Bekijk hier de route van etappe 1: Utrecht-Utrecht (PDF)

Vuelta UtrechtVoormalig Vuelta-winnaar Joop Zoetemelk overhandigt de rode leiderstrui aan de Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma.

Zaterdag 20 augustus

De 2e etappe start in ‘s-Hertogenbosch, maar gaat via Gelderland, de Utrechtse Heuvelrug en Amersfoort terug naar Utrecht. In doorkomstplaatsen als Vlijmen, Brakel, Rhenen, Scherpenzeel, Amerongen, Woudenberg en Leusden is het feest, ook als het peloton allang weer vertrokken is. Ondertussen lopen ze in West-Brabant al warm voor de rit van zondag.

Bekijk hier de route van etappe 2: ’s-Hertogenbosch – Utrecht (PDF)

Zondag 21 augustus

Net als Utrecht heeft Breda, waar etappe 3 start én finisht, diverse festivalterreinen in de stad ingericht. De renners zullen op zondag de nodige West-Brabantse gemeentes afvinken. Van Baarle-Nassau tot Oosteind, van Oosterhout tot Klundert, van Steenbergen tot Woensdrecht en van Hoogerheide tot Etten-Leur. In al deze – en nog veel meer – plaatsen kunt u het peloton voorbij zien razen, met een hapje en een drankje. In Utrecht is het dan alweer tijd om op te ruimen. Op de Utrechtse Heuvelrug vinden in de verschillende gemeentes georganiseerde opruimacties plaats.

Bekijk hier de route van etappe 3: Breda-Breda (PDF)

Genoeg te doen dus tijdens het Vuelta-weekend op Nederlandse bodem. En speciaal voor de echte wielerfans: in dit artikel van MAX Vakantieman vindt u de mooiste plekjes om naar het peloton te kijken.

(Bron: La Vuelta Holanda, Op de Heuvelrug, Gemeente Utrecht, Gemeente Breda. Foto’s: ANP & Isacco / Shutterstock.com)

Geef een reactie