verkeershinder

Verkeershinder tijdens wielerfeest: de grootste Vuelta-knelpunten

Nederland is tijdens het openingsweekend van de Vuelta a España 3 dagen lang in de ban van de wielersport. Maar de 3 etappes in Utrecht, Gelderland en Noord-Brabant zorgen ook voor enige verkeershinder op de autowegen. Wij zetten de belangrijkste afzettingen en knelpunten op een rijtje.

Ploegenpresentatie: Utrecht (donderdag 18 augustus 2022)

Het feest begint op donderdag 18 augustus al, met de ploegenpresentatie op het Utrechtse Vredenburgplein. Het betekent dat er vanaf die donderdag al een parkeerverbod op veel locaties in de binnenstad geldt, met ingang van 18.00 uur. Rondom het Singelgebied is dan grote verkeershinder.

Etappe 1: Utrecht-Utrecht (vrijdag 19 augustus 2022)

De Ronde van Spanje start 1 dag later met een ploegentijdrit door het centrum van Utrecht, plus uitstapje naar stadsdeel Leidsche Rijn. De etappe van vrijdag vindt ’s avonds plaats, maar de afzetting van het parcours is al vanaf 15.00 uur van kracht, tot 23.00 uur. Het stadscentrum en omliggende wijken zijn dus zeer beperkt bereikbaar. De gemeente Utrecht heeft een overzicht met de tijdelijke uitgangen van de stadsdelen in het centrum. Bezoekers krijgen echter het advies om zo veel mogelijk met de fiets of te voet naar de stad te gaan, met het oog op de verkeershinder.

La Vuelta
Lees ook: Vuelta in Nederland: ook voor niet-wielerfans genoeg te doen

Etappe 2: ’s-Hertogenbosch-Utrecht (zaterdag 20 augustus 2022)

De 2e etappe finisht ook in Utrecht, na een tocht door Noord-Brabant, Gelderland en de Utrechtse Heuvelrug. De verwachte doorkomsttijden per gemeente – van Vlijmen tot Bosch en Duin – zijn terug te vinden op de website van de organisatie. Men gaat per doorkomst uit van een oponthoud van circa 3,5 uur. Het parcours is 2 uur voor de komst van de reclamekaravaan afgesloten en gaat in principe 30 minuten na de passage van de renners weer open. In de loop van de middag zijn een aantal afslagen van A-wegen niet toegankelijk. Het gaat om de A59 tussen ’s-Hertogenbosch en Vlijmen, de A2 tussen Bruchem en Zaltbommel, de A15 bij Echteld, de A12 bij Maarn en de A28 bij Amersfoort.

Hoe gaan de grootste gemeentes om met mogelijke verkeershinder? De binnenstad van startplaats ’s-Hertogenbosch is tussen 7.30 uur en 14.00 uur grotendeels afgesloten voor autoverkeer. Rondom het centrum zijn wel transferia en busverbindingen ingericht. Voor voetgangers en fietsers is het centrum nog wel te bereiken, al kan het rondom de Markt en de Kerkstraat wel druk worden. In Amersfoort geldt van 8.00 uur tot 19.00 uur een parkeerverbod langs de route. Aan de Traayweg en Oude Postweg in Austerlitz (gemeente Zeist) geldt dat zelfs van vrijdag tot zondag. In aankomstplaats Utrecht is er nog steeds een parkeerverbod in de Biltstraat, de Wittevrouwensingel, de Kleine Singel en de Blauwkapelseweg.

veilig fietsen
Lees ook: Veilig (elektrisch) fietsen? Met deze tips lukt het jong en oud

Etappe 3: Breda-Breda (zaterdag 21 augustus 2022)

De start en de finish van etappe 3 zijn in Breda, verder trekt het peloton heel West-Brabant door. De organisatie heeft ook voor deze rit een overzicht met de verwachte doorkomsttijden opgesteld. En opnieuw zullen enkele snelwegafritten een paar uur lang niet begaanbaar zijn. Dat is het geval op de A27 en A59 rondom Oosterhout, de A17 bij Zevenbergen, de A4 bij Dinteloord en Halsteren, de A58 bij Roosendaal en de A16 en A58 bij Breda. Ook belangrijke verkeershinder om te vermelden: een deel van de etappe gaat over de Rijksweg tussen Breda en Tilburg, ter hoogte van Rijen.

PelotonAlgemene informatie

Het peloton verplaatst zich via overwegend provinciale wegen van gemeente naar gemeente. Rijkswaterstaat verwacht geen grote hinder op het hoofdwegennet, afgezien van een paar tijdelijk afgesloten afritten op de A-wegen. Als u tijdens 1 van de etappes op pad gaat – ook met het openbaar vervoer – kijk dan vooraf naar de route en mogelijke omleidingen of knelpunten. De gemeentes zullen met extra waarschuwingsborden aangeven waar er sprake is van verkeershinder en een parkeerverbod.

De provincie Utrecht komt bovendien met reisadvies op maat. Bewoners van specifieke straten en wijken krijgen gepersonaliseerde informatie over bereikbaarheid en mogelijke verkeershinder. Tijdens de etappe op 20 augustus zijn er aangekondigde boerenprotesten naast het parcours, bij Scherpenzeel en Woudenberg. Deze zijn echter publieksvriendelijk en zullen de koers niet verstoren, hebben de organisatoren laten weten.

(Bron: Vuelta Holanda, Rijkswaterstaat, Gemeente Utrecht, Visit Den Bosch, Gemeente Utrechtse Heuvelrug, Gemeente Amersfoort, Gemeente Zeist, Provincie Utrecht, Provincie Noord-Brabant, RTV Utrecht. Foto’s: ANP, Shutterstock)

Geef een antwoord