Zeepsoorten

Bloemen- of kokosgeur, deze zeepsoorten bepalen mede of muggen u wel of niet steken

Er wordt veel onderzoek gedaan naar methodes om muggen op afstand te houden. Nieuw wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat daarbij ook de keuze van zeepsoorten van belang is. Door bepaalde zeepgeuren worden muggen namelijk extra aangetrokken. Terwijl andere zeepgeuren ze juist afschrikken. Dat wetende, kunt u er uw voordeel mee doen.

Zeepsoorten trekken muggen aan of stoten ze af

Muggen baseren hun keuze wie ze steken op basis van 3 factoren: lichaamswarmte, koolstofdioxide en geur. Van dat laatste wordt al dankbaar gebruik gemaakt, in het afschrikken van de bijtgrage insecten. Zo zijn er goed werkende anti-muggencrèmes ontwikkeld, die de eigen lichaamsgeur maskeren. Nu is gebleken dat ook zeepsoorten van belang zijn. Onderzoekers van de Virginia Polytechnic Institute and State University hebben dat ontdekt, door proefpersonen zich met verschillende soorten zeep te laten wassen. Vervolgens is gebleken dat bepaalde zeepgeuren muggen aantrekken of juist afstoten.

muggenoverlast
Lees ook: Minder muggenoverlast? Let bij warm en regenachtig weer op stilstaand water

Zoete bloemengeuren favoriet

Wilt u muggen op afstand houden, dan is de keuze voor een zoete, bloemige of fruitige zeepsoort af te raden. Tijdens het onderzoek is gebleken dat muggen hier een grote voorliefde voor hebben. De verklaring is dat (vrouwelijke) muggen naast mensenbloed zich graag tegoed doen aan bloemennectar. Een bloemige zeep is daarmee voor hen erg aantrekkelijk. Zeker in combinatie met de geur van een mens zelf. Wel kan het zo zijn dat het per mens verschilt wat de uitwerking van een bepaalde zeepgeur in combinatie met de eigen geur is.

In elk geval hebben de onderzoekers uitgevonden dat er 4 chemicaliën in de geteste zeepsoorten zijn, waar de muggen meer op af komen. Waaronder lilial, en bloemige geur die typerend is voor het lelietje-der-dalen en alfa-isomethyljononeen, een geurstof die een zoete viooltjesgeur afgeeft. In combinatie met andere chemische stoffen in zeep zijn die extra aantrekkelijk.

Kokosgeur niet geliefd

Minder favoriet is de geur van kokos gebleken. Als één van de weinige zeepsoorten is dit een geur die niet aantrekkelijk is voor muggen en hen daardoor op afstand houdt. Daarnaast blijken muggen niet dol te zijn op benzaldehyde, een bloemenverbinding met een amandelachtige geur, en benzylbenzoaat, een stof afkomstig uit bloemen, die wordt gebruikt om schurft te behandelen.

zeepsoorten

Meerdere onderzoeken hebben inmiddels aangetoond dat producten met kokosgeur een sterk afstotend effect hebben op verschillende insecten die zich voeden met bloed. Verder onderzoek moet duidelijk maken hoe kokosgeur het beste ingezet kan worden om muggen zo effectief mogelijk te weren. Maar tot die tijd kan het dus al zeker geen kwaad een bloemige zeepsoort in te wisselen voor eentje met kokosgeur.

(Bron: Scientias, Nu.nl, AD. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie