lente koolmezen

Beleef de lente met jonge vogels en pasgeboren lammetjes

Voor de 11e keer gaan de camera’s van Vogelbescherming Nederland aan om tijdens Beleef de lente de nestactiviteiten van diverse vogels te tonen. Via verschillende webcams kunt u de komende maanden online meegenieten van het leggen van eieren en het opgroeien van verschillende jonge vogelsoorten. Ook lammetjes worden er momenteel al volop geboren. Onder andere te volgen via Lammetjes Televisie.

Beleef de lente

Vanaf zondag 28 februari 2021 kunt u het liefdesleven van vooralsnog 12 verschillende vogelsoorten volgen. Naast ‘publiekslievelingen’ als ooievaar, steenuil en slechtvalk, zijn er ook webcams geplaatst bij onder andere de koolmees, de kerkuil en bij een bosvijver met verschillende vogelsoorten als vinken, merels en duiven. In het geval van de zeearenden in Friesland staan de camera’s dit jaar op een andere plek. In voorgaande jaren hebben de roofvogels steeds voor het oog van de camera een nest gebouwd, waarna ze vervolgens ergens anders zijn gaan broeden. Op de nieuwe plek hebben de grote vogels nu al een nest gebouwd volgens de Vogelbescherming en landschapsorganisatie It Fryske Gea.

lente ooievaars

Record lente 2020

Elk voorjaar kijken gemiddeld een miljoen mensen mee met de nestactiviteiten, maar in 2020 is er een record van ruim 1,7 miljoen kijkers behaald. Hoogstwaarschijnlijk is de coronacrisis hierbij van invloed geweest, wat voor dit jaar ook kan opgaan. De camera’s blijven beelden uitzenden totdat de laatste jongen uit de nesten zijn uitgevlogen. In het geval van 2020 tot eind juli. Via de website van Vogelbescherming Nederland zijn de verschillende webcams te volgen en vindt u de mooiste momenten van eerdere jaren terug.

schattige dieren
Lees ook: Schattige dieren zijn niet alleen lief, ze zijn ook nog goed voor ons

Pasgeboren lammetjes

Naast jonge vogels ook genieten van pasgeboren lammetjes? Neem voor nog meer lente gevoel eens een kijkje op de Youtube-pagina van Schaapskudde Doorn: Lammetjes Televisie. In Goeiedag Haandrikman! van 23 februari 2021 praat Bert Haandrikman hierover met schaapsherder Daniel Versteegh van de schaapskudde in Doorn. Luister het gesprek terug.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Webcams

Buiten de webcams van de Vogelbescherming zijn er verspreid over ons land nog veel meer camera’s op verschillende plekken in de natuur gericht. Ook zo kunt u de lente van dichtbij volgen. In een eerder artikel vertellen we hier meer over.

(Bron: Vogelbescherming, ANP, Goeiedag Haandrikman!)

Geef een reactie