webcam Elburg

Webcams bieden virtueel raam op de wereld in coronatijd

In een tijd dat we vanwege corona meer aan huis gekluisterd zijn dan gewoonlijk, kunnen webcams en videoplatforms een raam op de wereld bieden. Vanwege de avondklok is de animo hiervoor nog meer gestegen.

Webcams

Verspreid over het land staan er vele webcams opgesteld die online te bekijken zijn. Ze bieden een blik op allerlei soorten taferelen. De camera’s staan gericht op bijvoorbeeld stukken natuur, een stadsplein of het strand. De website Webcam.nl merkt al sinds de coronacrisis speelt dat het verkeer naar de webcams toegenomen is. De camera’s die gericht zijn op de Dam en de Zaanse Schans worden bijvoorbeeld veel bezocht. Sinds de avondklok is ingegaan op zaterdag 23 januari 2021 is een nog opvallendere stijging te zien in het aantal kijkers. Vanwege de verlaten straten en waarschijnlijk ook door de onlusten in de steden worden de livestreams nog eens 10 keer zoveel bekeken. Hierbij enkele voorbeelden van webcams waaruit gekozen kan worden: het strand van Zandvoort, een dorpsstraat in het mooie Vestingstadje Elburg en de olifanten van Dierenpark Amersfoort.

Dwaalfilm

Naast de verschillende webcams kunt u ook een kijkje nemen op de website dwaalfilm.eu. Filmmaker Monique Moors heeft door de jaren heen samen met haar camera enorm veel Nederlandse natuurgebieden bezocht.  De beelden die zij hier heeft gemaakt  zijn te vinden op de genoemde website. Hierop kunt u onder het kopje ‘locaties’ in de linkerbovenhoek een natuurgebied geselecteerd waar u graag meer van zou zien. Vervolgens krijgt u een panoramabeeld te zien met hier en daar buttons waarop u kunt drukken. Achter de buttons zitten video’s over die betreffende plek.

Op 4 februari 2021 is belt MAX-dj Daniel Dekker met Monique Moors over dit project in zijn programma Lunch Lekker. U hoort Lunch Lekker elke werkdag tussen 12.00 en 14.00 uur op NPO Radio 5.

Streetview

Naast beelden van ons eigen kikkerlandje ook behoefte aan een blik op de rest van de wereld? Wandel dan met Google Street View bijvoorbeeld eens rond over de Ramblas in Barcelona of de wijk Montmartre in Parijs. In een eerdere Digitip leggen we uit hoe u dit precies kunt doen. Met Google Street View kunt u ook stappen maken in de tijd. Op veel locaties kunt u tot 10 jaar terug in de tijd en bekijken hoe de straat er destijds uitzag. Leuk om bijvoorbeeld de ingrijpende metamorfose van het stationsgebied bij Rotterdam Centraal te zien. Lees meer over in de tip Terug in de tijd met Google Street View.

Vlaamse televisie

Niet vanachter de computer, maar liever vanaf de bank op de televisie naar live beelden kijken? Dan kunt u terecht bij onze Zuiderburen, bij de zenders Eén en Canvas. Zij laten dagelijks in de ochtenduren, maar niet altijd op vaste tijdstippen, beelden zien van het Oostenrijkse bedrijf Feratel. Het levert prachtige (weer)beelden op van landschappen in Oostenrijk, maar ook van Duitsland, Zwitserland, Noord-Italië en België. Er zijn zelfs een paar webcams op Nederlandse plekken gericht.

Lees ook: Online een museum of dierentuin bezoeken: het kan allemaal in coronatijd

(Bron: Nu.nl, De Volkskrant, archief)

Geef een reactie