uilen

Beleef de Lente 2024 van start met beelden van uilen in nesten

De camera’s van Beleef de Lente zijn vanaf zondag 25 februari 2024 weer aan. Vanaf die dag zijn beelden van de nesten van verschillende uilen te zien: bosuilen, kerkuilen en steenuilen. Ook bij een nest van zeearenden staat een webcam. In de komende weken voegt Vogelbescherming Nederland meer nestel- en broedactiviteiten van vogels toe. In totaal komen dit jaar 13 vogelsoorten in beeld, aldus de organisatie.

Broed- en nestelactiviteiten

Elk jaar kijken ruim een miljoen mensen mee in de vogelnesten. Beelden zijn te zien vanaf de eerste broed- en nestelactiviteiten in het vroege voorjaar tot de laatste jonge vogeltjes zijn uitgevlogen, rond eind juli. 100 vrijwilligers van Vogelbescherming zorgen voor de webcams en schrijven blogs over de vogelbelevenissen.

Uilen publiekslieveling

Publiekslievelingen zijn elk jaar jonge uiltjes. De bosuil die nu gevolgd wordt, heeft volgens Vogelbescherming al 2 eieren gelegd en krijgt er misschien woensdag een 3e bij. Ook bij de steenuilen en de kerkuilen worden legsels verwacht. De zeearenden keren elk jaar terug naar hun oude nest en maken daar een gigantisch bouwwerk van. Als de slechtvalken weer op het dak van het Rijksmuseum in Amsterdam gaan nestelen, gaat daar ook een camera aan, zegt Vogelbescherming. in 2023 heeft de vogelmoeder haar eigen eieren opgegeten, maar is daarna begonnen aan een 2e legsel. Die eieren zijn echter ook niet uitgekomen, vermoedelijk omdat veel andere vogels de nestkast van de slechtvalken ook hebben geprobeerd te bezetten.

Camera’s strategisch geplaatst

De camera’s worden alleen bij vogels geplaatst die er geen last van hebben. dat gebeurt al vroegtijdig, voor het broedseizoen. Op die manier kunnen de vogels bij het uitzoeken van een goede broedplek al wennen aan de camera. Vogelbescherming maakt niet bekend waar de nesten met webcams precies te vinden zijn, om te voorkomen dat mensen ze gaan opzoeken. In het broedseizoen hebben vogels rust nodig en het is toch al veel te druk in verschillende natuurgebieden, waar wandelaars ook nog eens honden los laten lopen.

U kunt de broed- en nestelactiviteiten volgen via de website van Vogelbescherming Nederland

(Bron: Archief, ANP. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    John Munter says:

    Het begin is er