Sint Maarten

1 jaar na Irma: hoe is het nu op Sint-Maarten?

Op 6 september 2018 is het precies 1 jaar geleden dat orkaan Irma over de het Caribisch gebied raast. Met name Sint-Maarten wordt keihard getroffen. Hoe is de situatie daar nu?

Zware storm op komst

Al ver voor 6 september 2017 is Irma wereldnieuws. Iedereen houdt zijn hart vast, want Irma neemt snel in kracht toe en is op een gegeven moment een orkaan uit de 5e en zwaarste categorie. Op zich is dat al reden genoeg voor zorgen, maar het echte gevaar zit ‘m in de richting waar Irma op trekt. Net als bij orkaan Katrina uit 2005, stevent de storm recht af op bewoond gebied. In het geval van Irma is het vermoeden dat de storm recht over Sint-Maarten en een aantal andere Caribische eilanden zal trekken.

Ravage

Helaas kloppen de voorspellingen en wordt Sint-Maarten, dat een autonoom land is binnen het Nederlandse Koninkrijk, vol geraakt. Hele gebouwen worden weggeblazen, andere zwaar verwoest. Veel inwoners raken dakloos en de stroom valt uit. Op de onderstaande beelden van het Franse persbureau AFP is goed te zien hoe groot de schade is die de storm heeft aangericht.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Hulpverlening

Na de storm komt de hulpverlening snel op gang. Eerst zijn het alleen plaatselijke bewoners die proberen te redden wat er te redden valt, maar al snel zegt de Nederlandse regering 550 miljoen toe om het eiland weer op te bouwen. Ook komen hulporganisaties vlug in actie om de plaatselijke bevolking te helpen.

Geen toestemming

Hoewel er hulp komt, is het eiland een jaar later nog steeds niet helemaal opgebouwd. De 550 miljoen euro die door Nederland beschikbaar is gesteld krijgen ze op Sint-Maarten niet zomaar, want de Nederlandse regering wil zeker weten dat het geld goed besteedt wordt en niet in de zakken van de politici op Sint-Maarten verdwijnt. Om hiervoor te zorgen heeft de regering in Den Haag geëist dat de Wereldbank de coördinatie krijgt over de hulpactie. Deze verantwoordelijk kan de Wereldbank echter niet naar zich toetrekken zonder toestemming van het parlement op Sint-Maarten. Over het afgeven van deze toestemming heeft het bestuur van het eiland bijna een jaar gedaan, waardoor het eerste geld voor de wederopbouw pas in april 2018 is vrijgekomen.

Politieke onrust

De reden voor deze trage voortgang moet gezocht worden op het politieke speelveld. De verhoudingen tussen Nederland en Sint-Maarten zijn niet goed op dit gebied en ook onderling kunnen de Sint-Maartense politici niet altijd door 1 deur. Ondanks de hobbels op de weg, ligt het eiland er toch al stukken beter bij dan vlak na de ramp. “Als je ziet hoe het was en hoe het nu is, dat is een wereld van verschil”, zegt Paul Boetekees, directeur van het Holland House Beach Hotel in de hoofdstad Philipsburg tegen persdienst ANP. “Inmiddels is er weer leven op de boulevard, de cruiseschepen komen weer”, gaat hij verder. Voor het einde van het jaar, als op Sint-Maarten het toeristische hoogseizoen aanbreekt, moet het eiland voor een groot deel weer opgebouwd zijn. Of dit doel gehaald wordt, is nog onduidelijk.

Leven na Irma

MAX-presentatrice en journalist Elles de Bruin bezoekt Sint-Maarten eerder dit jaar om hier de huidige situatie vast te leggen op film. Zij praat hier met mensen die hun huis zijn verloren door de storm en spreekt met medewerkers van het Rode Kruis. Deze organisatie leidt meerdere hulpprojecten op het eiland, waaronder House Repair, waarbij medewerkers bewoners helpen met het opbouwen van hun kapotte huizen.

(Bron: AFP, NOS, Volkskrant, archief)

Geef een reactie