Duur 00:30
Gepubliceerd op 7 september 2017

Orkaangevaar nog niet geweken in Caribisch gebied

Irma is een orkaan van epische omvang, zo stelt Premier Rutte in de persconferentie die op 7 september 2017 is gegeven over de vernietigende storm die nu over het Caribisch gebied trekt. Op 6 september richt de storm veel schade aan op Sint-Maarten, maar de ellende lijkt nog niet ten einde. En orkaan Jose maakt zijn opwachting

Wat is er gebeurd?

Op 6 september 2016 bereikt orkaan Irma het Caribisch gebied. Er wordt gesproken over een storm van de vijfde en zwaarste categorie. Dat betekent dat er windstoten harder dan 300 kilometer per uur kunnen ontstaan. Rond het middaguur bereikt de orkaan Sint-Maarten en houdt hier flink huis. Hoe groot de schade precies is, is nog onduidelijk, want communicatie met de eilanden is niet goed mogelijk. Wel is het volgens premier Rutte duidelijk dat er veel kapot is. Zo is het vliegveld zwaar geraakt, net als het ziekenhuis en de brandweer. Ook infrastructuur en huizen zijn zwaar beschadigd. Over eventuele doden of gewonden heeft Rutte nog geen uitspraken gedaan. De Franse premier Macron heeft al wel laten weten dat er op het Franse deel van Sint-Maarten doden en gewonden te betreuren zijn.

Tijdens de persconferentie zegt minister Ronald Plasterk van Koninkrijksrelaties dat het kabinet er de komende 5 dagen alles aan doet om met vliegtuigen voedsel en water naar de ongeveer 40.000 inwoners van Sint-Maarten te brengen.

Waar gaat Irma nu heen?

Omdat er zo weinig communicatie mogelijk is met Sint-Maarten en de andere Nederlandse eilanden aldaar, is het nog niet duidelijk of Irma al volledig weggetrokken is. Volgens de laatste berichten beweegt zij nu ten noorden van Cuba met windstoten van bijna 250 kilometer per uur. Irma gaat in het weekend in het zuiden of zuidoosten van de Amerikaanse staat Florida aan land. Reisorganisatie TUI laat weten dat er ongeveer 2400 Nederlanders in het orkaangebied aanwezig zijn die via hen een reis hebben geboekt. Sommige van deze reizigers zijn geëvacueerd. TUI zegt de ontwikkelingen op de voet te volgen. Iedereen die de komende dagen naar het gebied zou vertrekken, mag de reis kosteloos omboeken.

Het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC) heeft de orkaan Irma in de categorie 4 geplaatst. Irma blijft naar verwachting nog 3 dagen zeer krachtig. In de nacht van vrijdag op zaterdag is Irma over Cuba geraasd en is onderweg naar Florida.

Jose

De komende dagen worden de Caraïben opgeschrikt door nog 1 storm: Jose. Deze storm bereikt in de nacht van zaterdag op zondag Sint-Maarten (02.00 uur lokale tijd, dan is het in Nederland 08.00 uur). Het NHC heeft Jose inmiddels opgeschaald naar de vierde categorie, met windsnelheden tot 250 kilometer per uur. Veel inwoners van Sint Maarten weten echter niet dat Jose eraan komt, zij hebben geen mogelijkheden om contact te houden met de buitenwereld.

In het filmpje hieronder kunt u zien welke schade een categorie 3 orkaan kan veroorzaken, in vergelijking tot eentje in de vijfde categorie.

Koning Willem-Alexander naar Curaçao

Koning Willem-Alexander vertrekt zondag naar Curaçao. Daar wordt gekeken wanneer de koning naar de eilanden Sint-Maarten, Saba en Sint Eustatius. “Ik laat het aan de gouverneur van Sint Maarten over wanneer het moment geschikt is om te komen, want ik wil niemand in de weg lopen,” aldus de koning.

Helpen

Wilt u helpen om de Nederlandse eilanden in het rampgebied weer op te bouwen? Dan kunt u geld storten op giro 5125 van Het Nederlandse Rode Kruis. Ben of kent u iemand die op dit moment in het rampgebied is? Dan is het raadzaam om de site ikbenveilig.nl te bezoeken. Hierop kunt u of een naaste aan het thuisfront laten weten dat alles in orde is.

Lees ook ons artikel over de gevolgen die de storm heeft voor toeristen in het gebied.

(Bron: ANP, NOS, Rijksoverheid, RTL Nieuws)

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer