orkaan

Orkaan Irma: wat zijn de gevolgen voor toeristen?

Het Caribisch gebied maakt zich op voor de komst van orkaan Irma, de zwaarste die het gebied ooit heeft aangedaan. Dit heeft uiteraard gevolgen voor het vliegverkeer en de aanwezige toeristen. Wij vertellen u hier meer over.

Sint Maarten

Irma is opgeschaald tot orkaan in de vijfde en zwaarste categorie. Dat betekent dat de storm met windstoten van zo’n 300 kilometer per uur over de eilanden gaat razen. De storm is op 6 september 2017 al aan land gegaan op het eilandje Barbuda en trekt ook over Sint Maarten. Dit voormalige eiland van de Nederlandse Antillen is een populaire vakantiebestemming onder Nederlanders. Luchtvaartmaatschappij KLM heeft uit voorzorg al verschillende reizigers terug naar Nederland gevlogen.

Nederlanders op Sint Maarten

Naast KLM, vliegt ook TUI regelmatig op deze bestemming. Op dinsdag 5 september staat een vlucht naar Curaçao met een tussenstop in Sint-Maarten gepland. Deze tussenstop is geannuleerd en de vakantiegangers die Sint Maarten als eindbestemming hebben, krijgen een alternatief aangeboden. Momenteel verblijven er nog 36 TUI-reizigers op het eiland. Een deel van hen is overgebracht naar een veilige plek.

Nog niet naar huis

Deze mensen kunnen voorlopig niet naar huis, want het vliegveld op Sint Maarten is dicht. Wanneer er weer vliegtuigen kunnen vliegen, is nog onduidelijk. Volgens de laatste berichten heeft het vliegveld veel schade en kan er nu onmogelijk een vliegtuig vertrekken of aankomen. De eerstvolgende vlucht van KLM richting het eiland vertrekt op vrijdag 8 september 2017 vanaf Schiphol. Of die het eiland aan kan doen, is nog onduidelijk.

Hulp van defensie

Naast Sint Maarten, doet Irma ook de andere Nederlandse eilanden Saba en Sint-Eustatius aan. Militairen van Defensie uit Curaçao zijn ter plaatsen om hulp te verlenen waar dit mogelijk is.

Huidige stand van zaken

Irma heeft flink huisgehouden op de Nederlandse eilanden in de regio en daarom heeft Het Nederlandse Rode Kruis de giro 5125 geopend. Hierop kan geld gestort worden om de getroffen gebieden te helpen. Ook heeft de hulporganisatie de site www.ikbenveilig.nl online gezet. Hierop kan iedereen die in de regio is, aangegeven of hij of zij veilig is, zodat het thuisfront gerustgesteld is.

Irma trekt nu over Puerto Rico en zal vermoedelijk afbuigen richting Haïti, de Dominicaanse Republiek en de Amerikaanse staat Florida.

Het Amerikaanse National Hurricane Center heeft vrijdag de orkaan Irma in de categorie 4 geplaatst. Irma blijft naar verwachting nog zeker drie dagen zeer krachtig. Ze beweegt ten noorden van Cuba met een snelheid van circa 25 kilometer per uur en windstoten van bijna 250 kilometer per uur in noordwestelijke richting. Irma gaat in het weekend in het zuiden of zuidoosten van de staat Florida aan land.

(Bron: de Volkskrant, Nu.nl, NOS, ANP)

Geef een reactie