Duur 02:21
Gepubliceerd op 19 april 2018

Sint-Maarten: leven na Irma

In september 2017 wordt het Caribisch gebied getroffen door orkaan Irma. Het is de zwaarste orkaan die het gebied ooit heeft aangedaan. De ravage is enorm. Vooral het eiland Sint-Maarten wordt zwaar getroffen. Een half jaar na de ramp gaat de eerste Nederlandse financiële hulp voor de wederopbouw naar het eiland. Elles de Bruin is naar Sint-Maarten geweest om voor Hallo Nederland en MAX Vandaag een kijkje nemen hoe de maatschappij daar weer op gang komt. 

Huizen repareren

Het Rode Kruis is op het eiland gestart met het House Repair-project. Aan geselecteerde (kwetsbare) gezinnen waarvan het huis (deels) verwoest is, geven zij advies over hoe zij hun huis het beste kunnen repareren. Een groot deel van de huizen zijn totaal verwoest. Helemaal slopen en opnieuw bouwen is voor nu geen optie, want het aanvragen van de nodige vergunningen neemt veel tijd in beslag. Door de bewoners van advies te voorzien door een gespecialiseerde technisch adviseur, kunnen zij zelf hun huis repareren en zelfs steviger maken dan dat het voorheen was. De intentie is om het huis steviger te maken dan dat het voorheen was, zodat het een volgende orkaan kan doorstaan.

In de reportage Huizen repareren bezoekt Elles de Bruin, exclusief voor MAX Vandaag, bewoners van wie het huis verwoest is. Ze spreekt met Hans van het Rode Kruis over de werkwijze van het House Repair-project.

Boten, heel veel boten

Op Sint-Maarten liggen na orkaan Irma veel boten op de kant die door de orkaan zijn opgetild uit het water. Veel van deze boven kunnen niet geborgen worden of opnieuw de zee in worden getakeld. Ze zijn stuk of er is simpelweg geen geld om de boot weer te water te laten gaan. Dat geldt ook voor Tom. Hij leeft sinds Irma over het eiland raasde in zijn gekantelde zeilboot met zijn 2 katten.

In de reportage Leven op een gekantelde boot brengt Elles de Bruin, exclusief voor MAX Vandaag, een bezoek aan Tom.

Schoolmaaltijdenprogramma

Door de orkaan zijn veel ouders hun baan kwijt geraakt en hun inkomen. Er is weinig geld om de kinderen gezond en voldoende te eten te geven. Het Rode Kruis is daarom gestart met het voeden van kinderen op alle openbare scholen. Elke dag worden er aan 3.000 kinderen maaltijd verstrekt. Dat gebeurt op 18 basisscholen en 6 middelbare scholen en inmiddels zijn er al ruim een half miljoen maaltijd verstrekt. Voor de ouders een zorg minder en de kinderen worden op deze manier op een gezonde manier goed gevoed.

In de reportage bezoekt Elles de Bruin een school tijdens het uitreiken van de maaltijd en neemt een kijkje in de keuken hoe de bereiding er aan toe gaat.

Het verhaal over het schoolmaaltijdenprogramma is uitgezonden in Hallo Nederland op 19 april 2018. Op 20 april 2018 zendt dit programma opnieuw een reportage van Elles de Bruin uit. Hierin bezoekt zij het eiland Saba en kijkt hij hoe het daar gaat na Irma.

Elles de Bruin is op zaterdag 21 maart te gast bij het MAX-radioprogramma Nieuwsweekend op NPO Radio 1. Rond 09.15 uur schuift zij aan.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer