Duur 02:25
Gepubliceerd op 11 september 2017

Orkaan Irma: de laatste stand van zaken

Orkaan Irma heeft al voor veel ellende gezorgd in het Caribisch gebied en Florida. Met name het Nederlandse eiland Sint-Maarten is hard geraakt. Wij praten u bij over wat er is gebeurd en wat Irma naar verwachting nog gaat veroorzaken.

Wat is er gebeurd?

Op 6 september 2016 bereikt orkaan Irma het Caribisch gebied. De storm is er dan een uit de vijfde en zwaarste categorie. Dat betekent dat er windstoten harder dan 300 kilometer per uur kunnen ontstaan. Rond het middaguur bereikt de orkaan Sint-Maarten en houdt hier flink huis. Omdat er beperkt communicatie mogelijk is nadat de storm is overgetrokken, is het dan nog onduidelijk hoeveel schade Irma heeft veroorzaakt aan het eiland. Inmiddels is dit wel bekend. 91 procent van alle bebouwing heeft schade door de orkaan. Minister Plasterk van Koninkrijksrelaties weet tevens te vertellen dat 70 procent van alle infrastructuur verwoest is, waaronder het vliegveld. Ook het ziekenhuis is maar beperkt open en de brandweer heeft een zware klap gekregen. Het Nederlandse Rode Kruis is bezig om de precieze schade in kaart te brengen aan de hand van kaarten die vlak voor Irma van het eiland zijn getekend en foto’s die Defensie heeft gemaakt vlak na de storm. De orkaan heeft 4 mensen op Sint-Maarten het leven gekost. Hieronder ziet u enkele foto’s van het getroffen Sint-Maarten.

Sint-Maarten

Toerisme

Omdat de infrastructuur en de rest van Sint-Maarten zwaar beschadigd is, vliegen er momenteel geen passagiersvliegtuigen naar het eiland. Reisorganisatie TUI heeft al laten weten tot zeker eind oktober geen vakantiegangers naar het eiland te zullen vervoeren. Op het moment dat Irma overtrekt, zijn er 36 Nederlandse toeristen op het eiland aanwezig die een vakantie hebben geboekt bij TUI.  Zij zijn, net als de op Sint-Maarten aanwezige KLM-passagiers, naar Curaçao gebracht. Vanaf dat eiland vliegen zij op 11 september naar huis. Volgens de laatste berichtgeving is het eerste vliegtuig met evacués aangekomen in Nederland. Op deze vlucht zitten ook landgenoten die voor werk of studie op Sint-Maarten verblijven.

Hoewel zij thuis komen, gaat koning Willem-Alexander juist naar Sint-Maarten toe. Hij is hier samen met minister Plasterk en gaat zich vooral bezighouden met de watervoorziening op het eiland. Ook zal hij een opvangcentrum bezoeken.

Defensie

Naast onze koning, zijn er ook zo’n 400 militairen op Sint-Maarten. Zij moeten ervoor zorgen dat er noodhulp verleend wordt. Dit wil zeggen dat zij de veiligheid proberen te garanderen en hulpgoederen uitdelen. Aan het einde van deze week (11 t/m 17 september 2017) moeten er ongeveer 500 militairen aanwezig zijn.

Waar gaat Irma nu heen?

Irma is momenteel afgewaardeerd tot een tropische storm en trekt nu over de staten Alabama en Georgia. Eerder is zij in Florida, waar zij voor veel overlast zorgt. Zo is bijvoorbeeld het vliegveld van Miami niet operatief, omdat er te veel regen is gevallen. Dit geldt tevens voor het vliegveld Orlando Sanford. Er zijn in deze staat 3 doden gevallen zijn door Irma. In Georgia en Alabama zijn ook 3 doden te betreuren als gevolg van de storm. Wij houden u via dit bericht op de hoogte van de voorgang.

Helpen

Wilt u de slachtoffers van Irma helpen? Dan kunt u geld storten op Giro 5125 van Het Nederlandse Rode Kruis. Meer hierover ziet u in het filmpje bovenaan deze pagina. Ook staat de website ikbenveilig.nl online. Hier kunnen mensen die in het orkaangebied zijn, aangeven dat zij buiten levensgevaar zijn.

Actiedag Sint-Maarten

Op vrijdag 15 september wordt er een nationale actiedag georganiseerd om geld in te zamelen voor Sint-Maarten. NPO Radio 2 besteedt op deze dag vanaf 06.00 uur doorlopend aandacht aan de actie. NPO Radio 1 zendt updates uit en is ’s avonds live vanuit het actiecentrum in museum Beeld en Geluid te Hilversum. Ook SBS en RTL besteden aandacht aan Sint-Maarten op deze dag.

Irma in Hallo Nederland

Hallo Nederland zendt op maandag 11 september een item uit over  Irma. Hierin ziet u onder andere de eerste beelden van de Nederlandse evacués. Hallo Nederland ziet u iedere werkdag om 18.30 uur op NPO 2.

(Bron: NOS, ANP, The Guardian)

Geef een antwoord

Bekijk ook

Meer