zomertijd en wintertijd

Voorlopig houden we de zomertijd én wintertijd

Over het aanhouden van de zomertijd of wintertijd, is al veel gediscussieerd. In 2019 zou er voor één tijd gekozen worden, maar dit niet door. De klok gaat op 27 oktober 2019 gewoon een uur terug naar de wintertijd. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren in een brief aan de Tweede Kamer laten weten. 

Regeling afschaffen

In september 2018 heeft de Europese Commissie een voorstel ingediend om de verplichte zomer- en wintertijdregeling in 2019 af te schaffen. De lidstaten hebben dit voorstel doorgeschoven naar 2021. Of het dan daadwerkelijk wordt doorgevoerd is nog maar de vraag. In principe mogen de EU-lidstaten zelf bepalen welke tijd zij voeren. Het parlement heeft echter een uitstelclausule aangenomen om te voorkomen dat er een grote verscheidenheid aan verschillende tijden ontstaat. De meeste EU-landen, waaronder Nederland, hebben meer tijd nodig om de bevolking, het bedrijfsleven en belanghebbenden te raadplegen.

Onderzoek

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft onderzoek gedaan naar de gevolgen van de zomer- en wintertijd. Er zijn 3 varianten onderzocht. Permanente zomertijd, permanente wintertijd of behoud van het systeem waarbij de klok 2 keer per jaar wordt verzet. Het onderzoekt wijst onder andere uit dat de wintertijd beter is voor onze gezondheid en de zomertijd veiliger voor het verkeer.

Als het alleen maar zou gaan om de gezondheid, heeft een systeem zonder wisselingen de voorkeur. “Voor de gezondheid is het volgens het RIVM van belang zo veel mogelijk aan te sluiten bij onze natuurlijke tijdzone en ook een permanente tijd aan te houden”, schrijft Ollongren. De wintertijd is de standaardtijd en die tijd heeft dan de voorkeur. Het zou nog beter zijn als Nederland kiest voor de West-Europese tijd, de tijd waar Engeland, Portugal en IJsland onder vallen. We vallen nu onder de Midden-Europese tijd, met de rest van Europa.

Voor en nadelen

Toch is het nog geen gelopen race. Ook de zomertijd biedt voordelen. Bijvoorbeeld voor het verkeer. Maar ook de bouwsector geeft de voorkeur aan de zomertijd. Zij hechten aan het licht in de vroege ochtend, iets wat er niet is als de wintertijd als permanente tijd wordt aangenomen. De zomertijd zou nog een voordeel opleveren: energiebesparing. Wanneer het langer licht blijft ’s avonds, hoeft het licht pas later aan. Toch kan Ollongren hier kort over zijn, want de besparing is minimaal.

Afstemmen op omringende landen

Voor de scheep- en luchtvaart is het belangrijk dat de er niets verandert. En dat geldt ook voor de handel. Maar mocht het ooit zover komen, dan heeft Nederland laten weten de tijd af te stemmen op omliggende landen als België, Frankrijk, Luxemburg en Duitsland. Ollogren laat de Kamer weten dat zij de ontwikkelingen in de Europese wetgevingsprocedure blijft volgen en laat weten als er veranderingen zijn.

Lees ook: Wel of niet afschaffen zomer- en wintertijd, hoe staat het er nu voor?Het stemmen is voorbij, wat gaat er nu gebeuren met de zomertijd?Wel of niet de zomertijd afschaffen? U beslist mee!Zomertijd of wintertijd? Benelux streeft naar zelfde tijdzone en Hebben we voor één van de laatste keren de klok verzet?

(Bron: RTL Nieuws/Archief)

Geef een reactie

Reacties (24)

    Mokkiemakkie says:

    Het standaard instellen heeft voor mij de voorkeur omdat ik zeker drie weken nodig heb om weer aan de zomertijd te wennen.

      Mokkiemakkie says:

      Wintertijd

      marjansen says:

      Mee eens!

    Zeester says:

    De zomertijd het hele jaar is voor iedereen veel fijner, langer licht in de avond, heel veel mensen worden depressief van het vroege donker in de winter, het zou zelfs nog beter zijn als de klok nog een uur naar voren gaat, zodat zeker het verkeer op de terug weg van het werk nog in het licht rijd, zal heel veel ongelukken schelen.

      Sifra says:

      Ben het helemaal met je eens

      zeeland says:

      Het is echt niet voor IEDEREEN veel fijner. Morgens wordt het in de winter pas om half tien licht en als je d’r dan nog een uur aanplakt om half elf dan ben je zowat de ganse ochtend kwijt. Niet zo handig dus. De donkerte heb je dan ’s morgens i.p.v. ’s avonds. Geef mij maar de standaard tijd en geen wisselingen meer. De wisselingen hebben ze er in gebracht omdat er vroeger andere lampen werden gebruikt met een veel hoger wattage. Aan de ene kant willen ze energie besparen en aan de andere kant vind er een enorme verspilling van energie plaats voorbeeld internet opslag in de cloud en het “minen” dit laatste is een verschrikkelijke energieslurper ga zo maar door daar valt het gebruik van onze lampen bij in het niet.

    konijntje says:

    Ik heb er ook altijd last van ben dagen van de leg zeg maar.
    Laten we het houden zoals het gewoon altijd is geweest .
    Dus de wintertijd aanhouden
    Ook veel dieren hebben er last van .

    Mieske says:

    De wintertijd graag aanhouden!!!
    We wonen in Nederland, dwz we zijn dol op schemeren en dat kun je niet in de zomertijd.
    Het blijft tot 11 uur veel te licht.
    Mijn hond was trouwens ok altijd in de war. Kreeg in de wintertijd altijd om 6 uur eten.
    In de zomertijd zat hij om 5 uur al bij zn bak.
    Dus alsjeblieft weer de wintertijd. Of eigenlijk de normale tijd.

    Sifra says:

    Voor mij de zomertijd. Ik heb nog nooit moeite gehad met het tijdverschil. Lekker lang licht. De winter is al donker genoeg.

    marjansen says:

    Voor mij absoluut de wintertijd. Ik ben ook een paar dagen van slag door die omzetting.

    Maxklantje says:

    Ik heb nergens last van ,maar als ik zou mogen kiezen dan ga ik ook voor de wintertijd .
    Maar begrijp dat het afstemmen op omliggende landen ook handiger is .

    Gretchen says:

    Afschaffen van de zomertijd heeft mijn duidelijke voorkeur, dus terug naar de ‘normale’ tijd. Het huidige systeem kent vooral nadelen. Dat de zomertijd minder verkeersongelukken zou betekenen, snap ik niet: gebeuren die anders niet in de ochtenduren dan? Overigens staat er bij ‘Voor- en nadelen’ dat de bouwsector de voorkeur geeft aan de zomertijd vanwege het licht in de vroege ochtend. Terwijl het dan juist donkerder is!!! Alleen al hierom, de verwarring die het bij veel mensen geeft: zo snel mogelijk afschaffen die zomertijd!

    Clair says:

    Wat zou het héérlijk zijn als er eindelijk gewoon één aangehouden werd.
    Als dat de Wintertijd zou zijn, omdat dat beter is voor voor het bioritme van mens en dier dan zou het WINTERTIJD moeten worden.

    Moet alles in deze maatschappij draaien om economie en geld?

    Pukkel47 says:

    Hoezo drie weken last van het tijdverschil, gaat men dan nooit naar Engeland of een land waar je tijdverschil hebt. Voor mij mag de zomertijd blijvenhhor.

      Fietser013 says:

      Nooit van mijn leven.

      Als de tijd moet worden ‘vastgezet’.
      WINTERTIJD.

    GJGRH says:

    De Nederlandse politiek kan geen keuze maken. Nooit. Nederland waait altijd met de landen mee onder het motto: De meeste stemmen gelden. Nu begrijp ik de slogan die zij jaren geleden maakte: Nederland is klein, denk groot. Nederland moet met alles meedoen wat de andere grote landen willen. Nederlanders moeten bezuinigen om bij de grote landen te horen, terwijl de inwoners krom moeten liggen om te kunnen overleven, maar dat geeft niet. Als Nederland maar op de kaart komt als een welvarend land. Nu de zomer en wintertijd weer. Wat was het vroeger? Wintertijd. Draai het dan terug daarnaar. Klaar. Allebei hebben hun voor -en nadelen.

    Martin Duijf says:

    De tijd die het beste is voor onze gezondheid behoort te worden aangehouden. Er wordt een hoop onzin verkondigd. De economie heeft helemaal geen belang bij het verschuiven van de tijd. Sterker nog de economie heeft belang bij een vaste tijd, want dat is gezonder en zorgt dus ook voor gezondere werknemers en dat is ook in het belang van de werkgevers. Vaste tijd is niet nadelig voor het verkeer. Verkeersongelukken worden niet veroorzaakt door de tijd noch door het weer. Alleen maar door mensen die niet opletten (nog een reden om een vaste tijd aan te houden) en door hufterig rijgedrag. Bovendien hadden we vroeger ook geen zomer- en wintertijd. Ook toen functioneerde de maatschappij.

    Kortom: een vaste tijd.

    Fietser013 says:

    Ik zou zeggen…
    BLIJF AF(!) van het afschaffen van de zomertijd.
    Ik ben zo gewend aan deze wisseling van deze tijden.
    Ik krijg problemen, als de klok NIET gaat worden gezet.
    Ik ben blij met de tijdenwisseling.
    De tijden HOREN ERBIJ. Net zoals je ziet met het seizoen.
    De wintertijd in de winter en de zomertijd in de zomer.
    Als deze regelmaat weg is, zal ik héél gestrest raken met als gevolg, dat ik (mogelijk) vaak ziek ben.
    Deze wisseling van de tijden zitten in mijn ritme. Stopt dit?
    Dan zal het 10 jaar (of langer) duren voordat ik mezelf heb kunnen aanpassen.
    Deze ‘kleine’ wijziging heeft op een Autistisch persoon als mij héél grote invloed.

      subodai says:

      Heel veel mensen hebben echt serieus last van zomertijd: ze hebben lichamelijke problemen (of psychische) maar worden hier en daar weggezet als klagers.

      Kwetsbare groepen hebben ook problemen: bijvoorbeeld baby’s en jonge kinderen, dementiepatiënten, diabetespatiënten, nachtdienstwerkers om maar enkele te noemen. En ook hier worden maar al te vaak weggezet als klagers.

      Mensen die het geluk hebben zelf geen last te hebben van zomertijd zeggen wel eens dat problemen moeten meevallen en deze vooral niet groter moeten worden gemaakt dan nodig is.

      Universiteiten Groningen, Freiburg, Basel, München, Aarhus, Regensburg, Sleep Medicine (13,3,2012), Epidemiology (3, 28., 2017), Swedish register about Swedish heart intensive care, Australisch onderzoek, Amerikaans onderzoek, winnaars van de Nobelprijs voor Geneeskunde en diverse WHO publicaties om maar enkele bronnen te noemen hebben aantoonbaar bewijs dat er wel problemen zijn. De lijst is langer en gaat zo nog wel even door. Waarom worden mensen met problemen genegeerd en waarom wordt wetenschappelijk onderzoek dat ook?

      Verder behalve mensen met problemen: dat natuur er geen last van heeft is een veronderstelling en klopt niet altijd. Bijvoorbeeld dat verandering in kunstlicht door lampen bebouwde gebieden te storende invloed heeft op natuurlijke omgeving. En diergroepen zoals veeteelt en bio-industrie zijn ook afhankelijk van mens en haar tijd. Ze kunnen niet hun biologische klok volgen en ontwikkelen gedragsproblemen.

      De stelling dat de natuur zich uiteindelijk aanpast is misschien wel waar maar je moet dan ook de vraag stellen wat er dan precies wordt aangepast. Aanpassen moet niet worden verward met herstellen. Doorgaans ontstaat de nieuwe situatie: een oude situatie is gewijzigd of verdwijnt om plaats te maken voor een andere.

      Wat telt zijn feiten. Wetenschappelijke feiten.
      Baby’s, kinderen, psychiatrie patiënten, ouderen met dementie, diabetespatiënten, nachtdienstwerkers, ziekenhuispersoneel, verpleegkundigen, politieagenten, brandweer, landbouw, plantenkwekers, veeteelt, vrachtwagenchauffeurs, treinpersoneel, luchtvaartpersoneel, dierentuin-, circus-, asieldieren, bio-industrie en gloeilampen kunnen gezondheidsproblemen ontwikkelen bij afwijking van normale tijd.

      Normale tijd is natuurlijke tijd = wintertijd. Al tienduizenden jaren lang vanaf dat mensen dominant werden boven dieren. Zomertijd is van de laatste 50 jaar en ooit Duitse bezetters in WO II.

      Energie besparing is geen argument; 1 kWh energiebesparing gemiddeld per week is per jaar 52 weken = 52 KWh winst per jaar. Een gezin gebruikt gemiddeld 4500 KWh per jaar = 86 KWh per week.
      52 KWh is dan vier dagen energiewinst. Dat is druppel op een gloeiende plaat.

      Verder: vlieg niet. Vliegen, bijvoorbeeld twee keer per jaar naar Barcelona, doet elke energiewinst teniet. Naar Barcelona kost omgerekend 4500 KWh milieubelasting. Wil je dus serieus iets aan energiebesparing doen of het milieu minder belasten? Stop dan met vliegen! Dat scheelt vele malen meer dan plus of min een uur kunstlicht: geen 4 dagen winst maar 365 dagen winst”.

    Jan 57 says:

    Wintertijd beter voor de gezondheid

    Atjedu says:

    Gewoon zomertijd voor het hele jaar!

    leeuwjj says:

    Mensen die voor het hele jaar door zomertijd kiezen doen dat omdat zomer fijner aanvoelt dan winter, zonder stil te staan of het bij onze tijdzone past.

    subodai says:

    Heel veel mensen hebben echt serieus last van zomertijd: ze hebben lichamelijke problemen (of psychische) maar worden hier en daar weggezet als klagers.

    Kwetsbare groepen hebben ook problemen: bijvoorbeeld baby’s en jonge kinderen, dementiepatiënten, diabetespatiënten, nachtdienstwerkers om maar enkele te noemen. En ook hier worden maar al te vaak weggezet als klagers.

    Mensen die het geluk hebben zelf geen last te hebben van zomertijd zeggen wel eens dat problemen moeten meevallen en deze vooral niet groter moeten worden gemaakt dan nodig is.

    Universiteiten Groningen, Freiburg, Basel, München, Aarhus, Regensburg, Sleep Medicine (13,3,2012), Epidemiology (3, 28., 2017), Swedish register about Swedish heart intensive care, Australisch onderzoek, Amerikaans onderzoek, winnaars van de Nobelprijs voor Geneeskunde en diverse WHO publicaties om maar enkele bronnen te noemen hebben aantoonbaar bewijs dat er wel problemen zijn. De lijst is langer en gaat zo nog wel even door. Waarom worden mensen met problemen genegeerd en waarom wordt wetenschappelijk onderzoek dat ook?

    Verder behalve mensen met problemen: dat natuur er geen last van heeft is een veronderstelling en klopt niet altijd. Bijvoorbeeld dat verandering in kunstlicht door lampen bebouwde gebieden te storende invloed heeft op natuurlijke omgeving. En diergroepen zoals veeteelt en bio-industrie zijn ook afhankelijk van mens en haar tijd. Ze kunnen niet hun biologische klok volgen en ontwikkelen gedragsproblemen.

    De stelling dat de natuur zich uiteindelijk aanpast is misschien wel waar maar je moet dan ook de vraag stellen wat er dan precies wordt aangepast. Aanpassen moet niet worden verward met herstellen. Doorgaans ontstaat de nieuwe situatie: een oude situatie is gewijzigd of verdwijnt om plaats te maken voor een andere.

    Wat telt zijn feiten. Wetenschappelijke feiten.
    Baby’s, kinderen, psychiatrie patiënten, ouderen met dementie, diabetespatiënten, nachtdienstwerkers, ziekenhuispersoneel, verpleegkundigen, politieagenten, brandweer, landbouw, plantenkwekers, veeteelt, vrachtwagenchauffeurs, treinpersoneel, luchtvaartpersoneel, dierentuin-, circus-, asieldieren, bio-industrie en gloeilampen kunnen gezondheidsproblemen ontwikkelen bij afwijking van normale tijd.

    Normale tijd is natuurlijke tijd = wintertijd. Al tienduizenden jaren lang vanaf dat mensen dominant werden boven dieren. Zomertijd is van de laatste 50 jaar en ooit Duitse bezetters in WO II.

    Energie besparing is geen argument; 1 kWh energiebesparing gemiddeld per week is per jaar 52 weken = 52 KWh winst per jaar. Een gezin gebruikt gemiddeld 4500 KWh per jaar = 86 KWh per week.
    52 KWh is dan vier dagen energiewinst. Dat is druppel op een gloeiende plaat.

    Verder: vlieg niet. Vliegen, bijvoorbeeld twee keer per jaar naar Barcelona, doet elke energiewinst teniet. Naar Barcelona kost omgerekend 4500 KWh milieubelasting. Wil je dus serieus iets aan energiebesparing doen of het milieu minder belasten? Stop dan met vliegen! Dat scheelt vele malen meer dan plus of min een uur kunstlicht: geen 4 dagen winst maar 365 dagen winst”.

    Nelleke reageert says:

    Wintertijd aanhouden! Door het langer licht blijven in de zomertijd veel slaapproblemen.
    Voor het verkeer maakt het echt niet uit als je zorgt dat je goeie lampen hebt. Verkeersongelukken worden vaak door andere oorzaken veroorzaakt zoals bv mobielgebruik. Heeft niets met licht te maken maar alles met concentratie en autorijden. Zo zijn er nog legio voorbeelden.