zomertijd

Het stemmen is voorbij, wat gaat er nu gebeuren met de zomertijd?

Tot donderdag 16 augustus 2018 hebben EU-burgers via een online-enquête de mogelijkheid gehad om hun mening te geven over het wel of niet afschaffen van de zomertijd. De Europese Commissie heeft bekend gemaakt dat meer dan 4,6 miljoen burgers hiervan gebruik gemaakt hebben.

Voor- en nadelen van klok verzetten

Sinds de lancering op 4 juli hebben inwoners van de EU in hun eigen taal hun voorkeur en argumenten kenbaar kunnen maken. De enquête, die volgens de commissie nadrukkelijk geen stemming of referendum is, is een initiatief van het Europees Parlement. Dat heeft in februari een resolutie aangenomen waarin het aandringt op nader onderzoek naar de voor- en nadelen van de klok voor- en achteruitzetten. De enquête is een onderdeel van het onderzoek. Een groep van ruim 70 Europarlementariërs van onder meer CDA en PVV pleit voor afschaffing. De commissie gaat de resultaten nu analyseren en verwacht binnen enkele weken een rapport te presenteren.

Zomertijd: energiebesparing of gezondheidsschade?

De zomertijdregeling geldt sinds 1996 in de hele EU en kent voor- en tegenstanders. Voorstanders wijzen op de energiebesparing, omdat de lampen later aan kunnen. Bovendien zou een uurtje langer licht minder verkeersslachtoffers en criminaliteit tot gevolg hebben. Tegenstanders zeggen dat er geen aantoonbare energiebesparing is met zomertijd en dat de verstoring van het bioritme gezondheidsschade veroorzaakt bij mens en dier.

Instemming 28 lidstaten

Of de huidige richtlijn voor de zomertijd wordt aangepast, wordt pas later besloten. Een eventuele afschaffing moet de instemming hebben van alle 28 lidstaten. Vanuit Brussel is besloten dat er uit praktisch oogpunt één regeling in Europa moet blijven.

(Bron: ANP)

Geef een reactie

Reacties (2)

  oosterwijck says:

  Rusland heeft de zomertijd al afgeschaft, dus de EU zal volgen. Door de verdeeldheid binnen de EU, waarbij steeds meer landen de richting van Rusland volgen, zullen steeds meer landen de zomertijd afschaffen.

  G Roebeling says:

  Het wisselen is inderdaad onprettig.
  Daglicht aan het eind van de dag is beter, omdat je dan moe bent, en tenminste nog met licht thuis komt uit je werk om wat energie op te doen in de winter.
  DUS: ZOMERTIJD HANHAVEN als vaste tijd en geen wintertijd meer.