Zomertijd

Afschaffen zomertijd gaat de ijskast in

Het is een langslepende discussie, het afschaffen van de zomertijd. In 2018 heeft de Europese Commissie een voortel ingediend over het afschaffen van de verplichte zomer- en wintertijd in 2019 wat doorgeschoven is naar 2021. En dat voorstel gaat de ijskast in. Dus verandert er voorlopig niets en verzetten we 2 keer per jaar de klok. 

Lidstaten bepalen zelf

Het voorstel van de Europese Commissie in 2018 was om de klok niet meer te verzetten en de wintertijd aan te houden. Dit voorstel wordt in 2019 doorgeschoven naar 2021. De lidstaten hebben meer tijd nodig voor onderzoek. EU-lidstaten mogen zelf bepalen welke tijd zij voeren. Het parlement heeft echter een uitstelclausule aangenomen om te voorkomen dat er een grote verscheidenheid aan verschillende tijden ontstaat. De meeste EU-landen, waaronder Nederland, hebben meer tijd nodig om de bevolking, het bedrijfsleven en belanghebbenden te raadplegen.

Gezondheidsvoordelen

Het verzetten van de klok zou vooral gezondheidsvoordelen hebben. De wintertijd sluit volgens het RIVM meer aan bij onze natuurlijke klok en zou om die reden ook standaard moeten zijn. Maar ook de zomertijd, die sinds 1977 van kracht is in Nederland, biedt voordelen. Bijvoorbeeld voor het verkeer. Maar ook de bouwsector geeft de voorkeur aan de zomertijd. Zij hechten aan het licht in de vroege ochtend.

Niet op één lijn, meer tijd nodig

Toch lukt het de lidstaten niet om op één lijn te komen. De huidige voorzitter van de EU, Portugal, is niet van plan om het voorstel van de commissie op de agenda te zetten. Ook de vorige voorzitter, Duitsland, heeft niet niet gedaan, aldus minister Ollongren van Binnenlandse Zaken. De Europese Raad heeft laten weten ‘geen zicht te hebben op de duur en de uitkomst van de discussie’. De verschillende lidstaten hebben meer tijd nodig om de effecten van zo’n maatregel te onderzoeken. Dus voorlopig gaat het voorstel om de zomertijd af te schaffen de ijskast in, laat minister Ollongren weten in een brief aan de Tweede Kamer.

(Bron: NOS, archief)

Geef een reactie

Reacties (3)

  Fietser-13 says:

  YES!!!!!!

  We houden de zomertijd en wintertijd.
  Dit is voor mij een hele grote opluchting.
  Dit verzetten van de klok(ken) zit in min ritme.
  Verdwijnt de zomertijd? Dan kan ik gestrest worden. En wordt mijn lontje korter.
  En nu zullen ook de slechtzienden geen hinder ondervinden.

  Johanwerkt says:

  Gelukkig. Wilden ze me dat ook nog afpakken, het rivm met hun “beter voor de biologische klok”. Hou toch es op met die onzin steeds, de zomertijd en het langer licht maakt me nou juist zo gelukkig. Ben blij dat de zomertijd weer is ingegaan en t straks om half 10 savonds nog lekker licht is. Asjeblieft zeg.

  Barb says:

  Ik ben voor afschaffing van de huidige zomer/wintertijd (scheelt een hoop gedoe) en de bouwsector is juist beter af, want het is met wintertijd juist een uur vroeger licht en de avond een uur eerder donker. Ook voor kinderen is het beter als de avond eerder donker is in de zomer en voor ochtendmensen ook prettig als het eerder licht is.