zomertijd

Wel of niet de zomertijd afschaffen? U beslist mee!

Het houdt de gemoederen al enkele jaren bezig: moet de zomertijd afgeschaft worden? Inwoners van de EU kunnen daar nu tot 16 augustus 2018 op een online formulier in hun eigen taal hun mening over geven.

Onderzoek zomertijd

Naar aanleiding van verzoeken van burgers, het Europees Parlement en enkele EU-lidstaten heeft de Europese Commissie besloten een onderzoek in te stellen naar de werking van de huidige zomertijdregeling in de EU. En daarnaast te beoordelen of deze al dan niet moet worden gewijzigd.

Voor- en nadelen

In februari 2018 heeft het parlement een resolutie aangenomen waarin Brussel wordt gemaand de voor- en nadelen van het verzetten van de klok in maart en oktober nader te onderzoeken. Volgens de tegenstanders verstoort de regeling de biologische klok van mens en dier. In Nederland willen bijvoorbeeld het CDA en de PVV ervan af.

Afschaffen of handhaven

De uitkomst van de Europese enquête telt mee in het besluit over het afschaffen of handhaven van het systeem in de hele EU. Ook uw mening geven? Dat kan online via een speciaal formulier in het Nederlands. Hierop wordt onder andere gevraagd naar uw eigen ervaring met de omschakeling van wintertijd naar zomertijd en van zomertijd naar wintertijd. Waarom u de omschakeling wilt behouden of juist afschaffen en hoe belangrijk dit voor uw is. Tenslotte krijgt u de mogelijkheid een persoonlijke motivatie te schrijven.

(Bron: ANP, ec.europa.eu)

Geef een reactie

Reacties (9)

  subodai says:

  De zomertijd moet afgeschaft en EU landen moeten terug naar normale tijd (wintertijd).

  Diverse groepen mensen hebben last van zomertijd door verstoring van het bioritme: babys en kinderen die te vroeg moeten slapen (want het is bedtijd). Psychiatriepatienten, ouderen met dementie, diabetespatienten, nachtdienstwerkers, ziekenhuispersoneel, verpleegkundigen, politieagenten,
  brandweer, landbouw, plantenkwekers, vrachtwagenchauffeurs, treinpersoneel en
  luchtvaartpersoneel. Deels ondersteund door Universiteiten Groningen,
  Freiburg, Basel, Munchen, Arhuus, Regensburg, Sleep Medicine, Epidemiology, Swedish register about Swedish heart intensive care, Australisch onderzoek, Amerikaans onderzoek, winnaars van de Nobelprijs
  voor Geneeskunde.

  Diverse diergroepen hebben er last van, ondervinden een verstoord bioritme: biologische veeteelt en bioindustrie. Dierentuin, circus en asieldieren. Twee keer per jaar gewijzigde tijdschemas verstoren een biologische klok waarmee hinder en verhoogd risico op gedragsproblemen worden gegenereerd.

  Dat de natuur er geen last van heeft is een veronderstelling. Het tegendeel kan waar zijn: verandering in kunstlichtopbrengst in (omvangrijke) bebouwde gebieden heeft directe invloed en een verstorende werking op aangrenzende natuurlijke omgeving: (trek)vogels, landdieren en insecten. Een vaak gehanteerde stelling dat de natuur zich uiteindelijk altijd aanpast is vermoedelijk waar. Interessant is dan ook de vraag te stellen wat er dan precies wordt aangepast. Aanpassen mag niet worden verward met herstellen. Doorgaans ontstaat een nieuwe situatie: een oude situatie is op zijn minst gewijzigd of verdwijnt om plaats te maken voor een andere

  MSc, klinische psyvhologie

  oosterwijck says:

  Zou tijd worden, dat deze gekte afgeschaft wordt. De klok verzetten? … dat komt ervan als politici aan de drugs zijn. Als gekken op machtswellust uit zijn. Gelukkig hebben ze nog niet dag en nacht verwisseld. Zo snel mogelijk terug naar de tijd toen alles nog normaal was.

  Truud says:

  Afschaffen die zomertijd. Is niet bewezen dat er energie bespaard wordt, waar het destijds voor ingevoerd is!

  BinkBink says:

  Heel simpel gewoon afschaffen

  vires says:

  Heel snel afschaffen die zomertijd, is voor alles beter, natuur, kinderen, winkels, restaurants en strandtenten. Mensen met een baan van 9-5 kunnen misschien werken van 8-4 in de zomer, hebben ze hetzelfde plezier als nu van het uurtje extra zon omdat ze eerder klaar zijn met werken. (Als je de klok niet zou verzetten in de zomer, zoals ik, dan ging je al een uur eerder naar je werk of school ; ) )

  Sakhya says:

  Er is, en ik weet maar één oplossing: in de prullenbak met het geknoei met de tijd.
  Geef de wetenschap voorrang boven de politiek in dit opzicht. Al jaren zuchten we onder de malaise/manipulatie door de politiek, die zelf onwetend is over wat ze beslissen en wat ze hun samenleving aandoen. Ik hoor zo vaak hoe men zucht onder deze opzettelijke, onnatuurlijke dwangmatige instelling gedaan door hen die het zogenaamd weten. Maar ze zijn gewoon na-apers en denken dat het hun voordeel oplevert: dat ‘gedraai’ met de klok en daarmee ingaan tegen de natuur. De zon geeft aan hoe laat het is beste dames/heren. Afwijken van een astronomische klok doe je/kan je ook, maar dan weet je wat je doet. Als je in moet gaan tegen iets wat al tegen de natuur ingaat, krijg je een beslissingsconflict, een autoriteitsconflict, en daar gaat onze cultuur aan ten gronde. Ook ik smeek u, maak er een eind aan!
  Vriendelijk dank alvast voor het afschaffen !

  MariaTT says:

  Met subodai ben ik het helemaal eens, schaf die zomertijd af ik word er ieder jaar ziek van.

  Anima says:

  Weg met die zomertijd.
  Ik ga op een normale werkdag echt niet langer buiten zitten omdat jaren terug iemand dacht dat we dat wel gingen doen.
  Ik heb een dagritme van om 6 uur opstaan en om 22.00 uur naar bed al jaren!
  Door de zomertijd moet ik een uur eerder opstaan en met licht naar bed!
  Ik leef 7 maanden een uur eerder als normaal het geval is omdat ik mijn leefritme niet om kan gooien want mijn baas wil toch echt dat ik op tijd kom.
  Wie die onzin heeft verzonnen dat we er mee zouden verdienen die zet zijn wekker zelf maar een uur eerder om op te staan!

  HeleenJ says:

  Ik ben absoluut voor het aanhouden van de wintertijd. Dit is de ‘normale tijd’.
  Anders wordt het ’s ochtends te laat licht.
  De biologische klok wordt dan ernstig verstoord. Daar hebben veel mensen last van. Een mens gaat pas opstarten als het licht wordt. In de zomer is het toch al vroeg licht en laat donker. Voor veel beroepen ook heel lastig ( mensen die buiten werk doen!).
  Bovendien zouden we dan helemaal in het donker naar school en werk moeten.
  ( niet fijn voor scholieren).