Wel of niet de zomertijd afschaffen? U beslist mee!

Het houdt de gemoederen al enkele jaren bezig: moet de zomertijd afgeschaft worden? Inwoners van de EU kunnen daar nu tot 16 augustus 2018 op een online formulier in hun eigen taal hun mening over geven.

Onderzoek zomertijd

Naar aanleiding van verzoeken van burgers, het Europees Parlement en enkele EU-lidstaten heeft de Europese Commissie besloten een onderzoek in te stellen naar de werking van de huidige zomertijdregeling in de EU. En daarnaast te beoordelen of deze al dan niet moet worden gewijzigd.

Voor- en nadelen

In februari 2018 heeft het parlement een resolutie aangenomen waarin Brussel wordt gemaand de voor- en nadelen van het verzetten van de klok in maart en oktober nader te onderzoeken. Volgens de tegenstanders verstoort de regeling de biologische klok van mens en dier. In Nederland willen bijvoorbeeld het CDA en de PVV ervan af.

Afschaffen of handhaven

De uitkomst van de Europese enquête telt mee in het besluit over het afschaffen of handhaven van het systeem in de hele EU. Ook uw mening geven? Dat kan online via een speciaal formulier in het Nederlands. Hierop wordt onder andere gevraagd naar uw eigen ervaring met de omschakeling van wintertijd naar zomertijd en van zomertijd naar wintertijd. Waarom u de omschakeling wilt behouden of juist afschaffen en hoe belangrijk dit voor uw is. Tenslotte krijgt u de mogelijkheid een persoonlijke motivatie te schrijven.

(Bron: ANP, ec.europa.eu)

Geef een reactie

Reacties (2)

 1. subodai says:

  De zomertijd moet afgeschaft en EU landen moeten terug naar normale tijd (wintertijd).

  Diverse groepen mensen hebben last van zomertijd door verstoring van het bioritme: babys en kinderen die te vroeg moeten slapen (want het is bedtijd). Psychiatriepatienten, ouderen met dementie, diabetespatienten, nachtdienstwerkers, ziekenhuispersoneel, verpleegkundigen, politieagenten,
  brandweer, landbouw, plantenkwekers, vrachtwagenchauffeurs, treinpersoneel en
  luchtvaartpersoneel. Deels ondersteund door Universiteiten Groningen,
  Freiburg, Basel, Munchen, Arhuus, Regensburg, Sleep Medicine, Epidemiology, Swedish register about Swedish heart intensive care, Australisch onderzoek, Amerikaans onderzoek, winnaars van de Nobelprijs
  voor Geneeskunde.

  Diverse diergroepen hebben er last van, ondervinden een verstoord bioritme: biologische veeteelt en bioindustrie. Dierentuin, circus en asieldieren. Twee keer per jaar gewijzigde tijdschemas verstoren een biologische klok waarmee hinder en verhoogd risico op gedragsproblemen worden gegenereerd.

  Dat de natuur er geen last van heeft is een veronderstelling. Het tegendeel kan waar zijn: verandering in kunstlichtopbrengst in (omvangrijke) bebouwde gebieden heeft directe invloed en een verstorende werking op aangrenzende natuurlijke omgeving: (trek)vogels, landdieren en insecten. Een vaak gehanteerde stelling dat de natuur zich uiteindelijk altijd aanpast is vermoedelijk waar. Interessant is dan ook de vraag te stellen wat er dan precies wordt aangepast. Aanpassen mag niet worden verward met herstellen. Doorgaans ontstaat een nieuwe situatie: een oude situatie is op zijn minst gewijzigd of verdwijnt om plaats te maken voor een andere

  MSc, klinische psyvhologie

 2. oosterwijck says:

  Zou tijd worden, dat deze gekte afgeschaft wordt. De klok verzetten? … dat komt ervan als politici aan de drugs zijn. Als gekken op machtswellust uit zijn. Gelukkig hebben ze nog niet dag en nacht verwisseld. Zo snel mogelijk terug naar de tijd toen alles nog normaal was.