Wel of niet afschaffen zomer- en wintertijd, hoe staat het er nu voor?

U heeft het vast al gemerkt, ook dit weekend verzetten we weer gewoon de klok naar zomertijd. Maar wat is er dan gebeurd met de beslissing het klokverzetten af te schaffen?

Meer tijd nodig

De Europese Commissie heeft in september 2018 voorgesteld in 2019 te stoppen met de verplichte zomer- en wintertijdregeling, maar de lidstaten hebben de kwestie vooruitgeschoven. Nu een meerderheid van het Europees Parlement heeft besloten dat er in 2021 een einde komt aan het halfjaarlijkse verzetten van de klok is de afschaffing wel weer een stap dichterbij gekomen. Of er per 2021 dan een permanente zomer- of wintertijd komt is het parlement nog niet over uit. In principe mogen de EU-lidstaten zelf bepalen welke tijd zij voeren. Het parlement heeft echter een uitstelclausule aangenomen om te voorkomen dat er een grote verscheidenheid aan verschillende tijden ontstaat. De meeste EU-landen, waaronder Nederland, hebben meer tijd nodig om de bevolking, het bedrijfsleven en belanghebbenden te raadplegen.

In Nederland liever wintertijd

Voor de zomertijd als standaardtijd moet in maart 2021 voor het laatst de klok een uur vooruit. Bij een permanente wintertijd moet de klok in oktober 2021 een uur terug. Uit een recente peiling blijkt dat 24 procent van de Nederlanders het liever bij het oude laat, terwijl 41 procent voor wintertijd en 27 procent voor zomertijd kiest. Het kabinet en veel belangenorganisaties vinden het vooral belangrijk dat Nederland dezelfde tijd heeft als de buurlanden.

Bioritme van slag

Annie Schreijer-Pierik (CDA) is één van de Europarlementariërs die zich in het bijzonder inzet voor het afschaffen van het verzetten van de klok. Zij is “bijzonder gelukkig” met het besluit. “Dit is winst voor de gezondheid van de inwoners van de EU. Wetenschappers hebben aangetoond dat ons bioritme van slag raakt van het klok verzetten. Het is ooit ingevoerd om energie te besparen, maar dat resultaat is niet aangetoond,” zegt zij.

Gezondheids voor- en nadelen

Toch zitten er volgens deskundigen ook gezondheidsnadelen aan een standaard winter- of zomertijd. Als wordt gekeken naar de biologische klok is de wintertijd de beste optie, ook wordt het dan in de winter nog redelijk vroeg licht, terwijl het met de zomertijd pas rond kwart voor 10 licht wordt. Anderen wijzen erop dat zomertijd beter voor de gezondheid is, aangezien het zomers dan langer licht blijft, waardoor mensen tussen de 200 en 300 zonuren meer krijgen.

Kort gezegd is het dus nog steeds onduidelijk wat er met het verzetten van de klok in Nederland en de rest van de EU gaat gebeuren, maar wat we zeker weten is dat we in elk geval nog tot 2021 de klok elk half jaar blijven verzetten.

(Bron: ANP, archief)

Geef een reactie

Reacties (4)

 1. Judith 57 says:

  Gewoon klok verzetten dat doen we al jaren
  Vooral de oudere mensen bij mij in de buurt vinden het heerlijk zomers uurtje langer licht
  Waarom steeds dingen veranderen.
  Gaat nergens over net als al die discussies .oa zwarte piet, geen paasfeest maar voorjaars feest.
  Nederlanders hebben niks meer in te brengen en worden niet meer gehoord.
  Vooral de oudere onder ons moeten het vergelden.

 2. 0011 says:

  Lekker laten zoals het is. Zomer en Wintertijd.
  Wij, ook de kinderen vroeger, hebben er nimmer enige hinder van ondervonden en vinden het heerlijk.

 3. Van Schijndel says:

  Ik vind dat ze de klok verzetten wel moeten afschaffen. Ik heb er iedere jaar last van en niet alleen ik nog meer mensen hebben er last van. Dus gewoon de oude tijd weer terug net als toen.

 4. Tyronius says:

  Enerzijds zie ik Engeland eigenlijk ook als buurland… Dus het lijkt me een beetje onzin dat we dezelfde tijd moeten hebben als alle buren?? Anderzijds is het wel jammer dat de Nederlanders nu 2-3 jaar lang geraadpleegd moeten worden over zoiets simpels als de klok, terwijl in 2015 (ruim vier jaar geleden) 110.000 Nederlanders vroegen om de geldschepping-uit-het-niets door banken aan de orde te stellen … uitbuiting van iedereen die werkt … iedereen die een hypotheek heeft … en daar heeft de regering nog steeds geen flikker mee gedaan. Behalve zoveel mogelijk om de hete brij heen draaien … uitstellen, afstellen.