immaterieel erfgoed

Skûtsjesilen en Chinees-Indische restaurants: nieuw immaterieel erfgoed

Elk jaar worden er enkele typisch Hollandse fenomenen toegevoegd aan de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland, een lijst die meer dan 160 vormen van immaterieel Nederlanders erfgoed bevat. Dit jaar, 2020, krijgt de lijst 7 nieuwe toevoegingen.

Nieuw op de lijst

Het kampioenschap skûtsjesilen, de Chinees-Indische restaurantcultuur, het carnaval in Twente, de Brabantse orgelcultuur, Holi, de riviervisserij en de traditionele bevloeiing van grasland zijn sinds woensdag 1 juli de nieuwe toevoegingen aan de lijst met immaterieel erfgoed.

Zelf voordragen

Maar hoe komt zo’n fenomeen eigenlijk op deze lijst terecht? Gemeenschappen kunnen hun traditie zelf voordragen voor een bijschrijving op de lijst. Zij moeten dan aantonen dat ze actief bezig zijn met de borging van hun eigen immateriële erfgoed en werken aan de zichtbaarheid ervan. Op deze manier komen ook andere typisch Hollandse zaken zoals poffertjes bakken, Brabantse worstenbroodjes, snert koken, het studentenleven en Koningsdag op de lijst, die sinds 2012 bestaat, terecht.

Babi pangang

Een bijzondere toevoeging aan de lijst is dit jaar de Chinees-Indische restaurantcultuur. Deze restaurants klinken niet direct oer-Hollands, maar toch heeft stichting Meer Dan Babi Pangang zich ingezet om ze op de lijst van immaterieel erfgoed te krijgen. En met succes. In-Soo Radstake, oprichter van de stichting, legt aan RTL Nieuws uit waarom de restaurantcultuur op de lijst thuishoort: “Deze restaurants zijn echt uniek, het hele concept komt hier uit Nederland. De gerechten zijn hier ontstaan door een mix van verschillende keukens.”

Toch daalt het aantal Chinees-Indische restaurants, de afgelopen 10 jaar is ruim 20 procent verdwenen. Daarom wordt er in 2019 een zogenoemd erfgoedplan opgesteld. De opname op de lijst immaterieel erfgoed is daar nu het resultaat van.

immaterieel erfgoed

Het jaarlijkse kampioenschap skûtsjesilen in Friesland. (ANP)

Skûtsjesilen

Ook skûtsjesilen verovert dit jaar een plek op de lijst. Het nationale kampioenschap van de Friese sport bestaat in 2020 namelijk 75 jaar. Om dit te vieren wordt in het tweede weekend van september een minikampioenschap georganiseerd.

Wilt u de gehele lijst met immaterieel erfgoed zien? Dat kan via deze link.

(Bron: Nu.nl, RTL nieuws, ANP)

Geef een reactie