Brabants worstenbroodje op lijst immaterieel erfgoed

Tijdens de prijsuitreiking van de wedstrijd Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje heeft dit broodje officiële erkenning gekregen. Het worstenbroodje is op de lijst Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed gezet.

Brabants begrip

Het broodje van witbrood met gekruid varkensgehakt is een Noord-Brabants begrip. Deze traditie gaat ver terug in de tijd en is ooit ontstaan als manier om vlees langer goed te houden door het in deeg te rollen en te bakken. In Brabantse families werd het worstenbroodje vooral bij speciale gelegenheden gegeten zoals na de nachtmis met Kerstmis, tijdens carnaval en tijdens de kermis. En nog altijd is het worstenbroodje populair; jaarlijks worden 25 miljoen Brabantse worstenbroodjes gegeten.

Waardevolle tradities

De inventaris is een lijst van erkende tradities die als waardevol worden gezien en niet verloren mogen gaan. Het worstenbroodje is dan ook geplaatst op de Nationale Inventaris met als doel om de traditie door te geven. Andere voorbeelden uit ons land die ook onder Immaterieel Cultureel Erfgoed vallen zijn Koningsdag, het Bloemencorso Zundert, de Passiespelen in Tegelen en de Vierdaagse in Nijmegen.

Robèrt van Beckhoven bakte op 8 januari 2016 in Tijd voor MAX de oer-Brabantse traktatie. Heeft u de smaak te pakken? Bkijk het recept en de instructievideo van Robèrt.

Wanneer eet u het liefste een worstenbroodje?

Geef een reactie