fooi

Op vakantie? Zoveel fooi moet u geven in het buitenland

Gaat u naar het buitenland op vakantie? Houd dan rekening met cultuurverschillen. Die zijn er ook op het gebied van het geven van fooi. Wij zetten op een rij wat de gebruiken zijn per land.

Controleren in Frankrijk

In Frankrijk staat er regelmatig al wat extra’s op de bon onder de term ‘service compris’. Staat er ‘service non compris’ op de bon? Dan is de fooi niét inbegrepen en is het gebruikelijk om 10 tot 15 procent te geven. Gaat u uit eten in een duur restaurant? Dan is het geven van 5 procent extra de norm.

Kamperen
Lees ook: Kamperen maakt gelukkig, dit zijn de voordelen van een vakantie op de camping

Inclusief in Italië

Gaat u naar Italië op vakantie? Dan hoeft u wederom niet vaak na te denken over het geven van fooi. In Italië is het bedieningsgeld namelijk inbegrepen als u ‘servizio incluso’ ziet staan. Een fooi geven is daarom niet gebruikelijk, maar het mag wel, met 5 à 10 procent.

Engeland, Duitsland en Scandinavië

In Engeland, Duitsland en Scandinavië zit de fooi vaak al in het totaalbedrag. Iets extra’s daarbovenop geven mag wel en wordt gezien als een erkenning voor goede service. Als u ontevreden bent, dan hoeft u uiteraard niets te geven.

Spanje en Portugal

Iets zuidelijker zijn de gebruiken anders. In Portugal wordt een fooi van 10 procent verwacht. Dit is hier namelijk een aanvulling op het inkomen. Geeft u niets of minder, dan wordt dat gezien als een belediging. In Spanje is dat echter omgekeerd. Daar wordt het geven van fooi niet verwacht, maar is 5 procent wel acceptabel. Geef echter niet (veel) meer dan dat, want dit wordt als vernederend ervaren.

Griekenland

De service van het personeel in het zonnige Griekenland zit in de totaalprijs inbegrepen en is het achterlaten van een fooi optioneel. Bent u heel tevreden over de service? Dan kunt u de rekening naar boven afronden of wisselgeld achterlaten. 10 procent fooi wordt meestal gewaardeerd, maar wees niet te scheutig.

Duur in de Verenigde Staten

Als u op vakantie gaat naar de Verenigde Staten, zult u wel het één en ander kwijt zijn aan fooi. In Amerika moeten horecamedewerkers hier namelijk voor een groot deel van rondkomen. Daarom wordt hier een fooi van 15 tot 25 procent verwacht. Als op de rekening ‘gratuity included’ of ’tip included’ staat, dan is iets extra’s niet nodig. Let wel op: niet alleen horecamedewerkers verwachten een fooi. Dit is ook gebruikelijk voor onder andere kappers, gidsen en taxichauffeurs.

zakkenrollers
Lees ook: Zakkenrollers op de loer (tijdens vakantie): zo maakt u het ze moeilijk

Oost-Europa: fooi niet verplicht

In Oost-Europa is het geven van fooi niet verplicht. Het enige land waar dit tot de oorlog wel het geval is, is Oekraïne. Daar rekent men tot op dat moment op een extraatje van 5 tot 10 procent.

Centraal-Europa

Gaat u op vakantie naar Centraal-Europa? Dan moet u in bijvoorbeeld Hongarije een verplichte fooi geven van 5 à 10 procent. In Kroatië is het gebruikelijk dat de kosten voor de taxi meestal naar boven worden afgerond. In hotels en restaurants is de fooi vaak al bij het bedrag inbegrepen. Is dit niet het geval? Dan is het de norm om 10 procent te geven.

Turkije

Op reis in Turkije is het net als in Nederland: een fooi is niet verplicht, maar wordt wel gewaardeerd. U kunt dan 5 tot 10 procent extra geven als blijk van waardering.

Midden-Oosten

Gaat u naar een islamitisch land in het Midden-Oosten op vakantie? Dan is het, behalve in Libanon, gebruikelijk dat een man de fooi geeft. Geef dit wel subtiel, door bijvoorbeeld tijdens het handen schudden briefgeld in de hand te drukken.

Fooi een enorme belediging

In sommige landen kunt u beter geen fooi geven. In Japan, Singapore, China of Vietnam kunt u uw geld beter in eigen zak houden als het fooi betreft. Het horecapersoneel in deze landen waardeert het namelijk niet als u wat extra’s geeft en kan dit zelfs als beledigend opvatten.

Lees ook: Identiteitsbewijs afgeven of laten kopiëren op vakantie, is dat verstandig?

Twijfel over fooi

Bent u in een land waar fooi wordt gegeven, maar twijfelt u hoeveel u moet geven? Dan is 10 procent de veiligste optie. De beste tip: vraag een inwoner wat de norm is.

Inlezen

Naast alle bovenstaande etiquette rondom het geven van fooi zijn er nog veel meer verschillende normen en waarden per land en (en soms zelfs per regio). Daarom is het verstandig om uzelf in te lezen over de cultuur van uw vakantiebestemming.

(Bron: ANWB, Algemeen Dagblad, NU.nl, GWK Travelex, Vakantiediscounter.nl. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Heer Bommel says:

    Wij komen al vele jaren elke winter in Zuid-Spanje en geven in restaurants en op terrassen meestal tot 10% fooi. We hebben nog nooit ervaren dat iemand daardoor beledigd leek.
    Ook op Rhodos is dat onze ervaring.

    Ivo bertels says:

    Ik ging al verschillende keren naar Vietnam en het horecapersoneel verdiend geen 10 € per dag en rekenen er op dat ze drinkgeld krijgen. Het beste is om het geld met beide handen aan te reiken als blijk van tevredenheid !