overgangsbarbie

Podcast Opvliegers #6: seksualiteit en lifestyle

Naar schatting 1,5 miljoen vrouwen in ons land verkeren momenteel in de overgang en Elles de Bruin is één van hen. Vaak hoort zij dat je er ‘gewoon doorheen’ moet. Niet zeuren; vooral niet over hebben. En dat wil Elles doorbreken. Zij gaat het er wel over hebben. Over de lichamelijke en psychische klachten, de matige seks en de werkgevers en artsen die er soms geen raad mee weten.

Verminderen overgangsklachten, kan dat?

Aflevering 6 van Opvliegers gaat het over lifestyle. Wat kunt u zelf doen om de overgangsklachten te verminderen? Elles praat onder andere met Alette Mulder, zij coacht vrouwen in de overgang bij het in toom houden van hun hormonen. Door andere adviezen over voeding, beweging en ontspanning. Zij zegt in Opvliegers: “Ik krijg hier vrouwen die op hun tandvlees lopen en dan wel 3 keer in de week hardlopen. Dat geeft veel te veel stress voor je lichaam. Yoga is dan veel beter.”

‘Overgangsbarbie’

Kunstenares Ellen Vermeulen maakt zogenoemde ‘overgangsbarbies’. Barbies met niet de perfecte vormen zoals u ze kent, maar met de proporties van vrouwen in de overgang.

Seks na de overgang

Ook het onderwerp seks in en na de overgang komt aan bod. Seksuoloog Astrid Cremers ziet veel vrouwen op haar spreekuur die door vaginale problemen geen seks meer hebben. “En dat is eeuwig zonde. Want deze vrouwen kunnen worden geholpen en moeten zich er dus niet bij neerleggen. Seks is goed, voor jou en ook voor je relatie”.

Beluister aflevering 6:

 

De podcast Opvliegers is vanaf 26 oktober 2020 wekelijks te beluisteren op MAX Vandaag en op nporadio1.nl

Geef een reactie

Reactie

    Firefly says:

    Heel goed en fijn deze podcast. Hopelijk blijven Elles de Bruin en/of collega’s, indien nodig, de (medische) informatie tot in lengte van jaren actualiseren in extra afleveringen.

    Minpuntje: de podcast ademt heteronormativiteit. Vooral in aflevering 6 had aandacht mogen zijn voor lesbische seks. Een interview met een lesbisch stel was leuk en leerzaam geweest.

    Tot slot: keep up the good work, en veel dank voor deze geweldige podcast die velen zal helpen!