Elles de Bruin, Opvliegers nummer 3

Podcast Opvliegers #3: het brein tijdens de overgang

Naar schatting 1,5 miljoen vrouwen in ons land verkeren momenteel in de overgang en Elles de Bruin is één van hen. Vaak hoort zij dat je er ‘gewoon doorheen’ moet. Niet zeuren; vooral niet over hebben. En dat wil Elles doorbreken. Zij gaat het er wel over hebben. Over de lichamelijke en psychische klachten, de matige seks en de werkgevers en artsen die er soms geen raad mee weten.

Het brein tijdens de overgang

In aflevering 3 van Opvliegers zoomt Elles de Bruin in op het brein gedurende de menopauze. Veel vrouwen klagen over een kort lontje, stemmingswisselingen en soms ook depressies. Volgens psychiater Irene van Vliet van het LUMC gebeurt er heel veel in het brein als gevolg van de afnemende hoeveelheid hormonen. Eigenlijk is het brein in verbouwing met alle gevolgen van dien. Irene van Vliet in Opvliegers: “We zien dat veranderingen altijd moeilijk zijn, of het nu de puberteit is of een zwangerschap. Zo is ook de menopauze, een lastige fase”.

‘Sombere periode’

Saron Petronilia, die verschillende boeken schreef over de menopauze en als coach vrouwen in de overgang begeleidt, vertelt in de podcast dat ze last heeft gehad van een depressie: “Het was een hele sombere periode in mijn leven. Ik kon niet mijn bed komen. Ik had zoiets van laat mij in godsnaam slapen en als ik dan wakker werd, dacht ik: o nee, niet weer”.

Beluister aflevering 3:

 

De podcast Opvliegers is vanaf 26 oktober 2020 wekelijks te beluisteren op MAX Vandaag en op nporadio1.nl

Geef een reactie