Elles de Bruin over de overgang in Opvliegers

Podcast Opvliegers #4: de overgang als carrière killer

Naar schatting 1,5 miljoen vrouwen in ons land verkeren momenteel in de overgang en Elles de Bruin is één van hen. Vaak hoort zij dat je er ‘gewoon doorheen’ moet. Niet zeuren; vooral niet over hebben. En dat wil Elles doorbreken. Zij gaat het er wel over hebben. Over de lichamelijke en psychische klachten, de matige seks en de werkgevers en artsen die er soms geen raad mee weten.

Invloed op het vermogen tot werken

Opvliegers aflevering 4 gaat over de overgang en de arbeidsmarkt. Van de vrouwen die in de overgang zitten melden zich 1 op 3 ziek. Soms met de diagnose burn-out, terwijl ze niet burn-out zijn, maar last hebben van overgangsklachten. Gynacoloog Henk Oosterhof zegt in Opvliegers: “De participatie van vrouwen neemt gigantisch toe en daarbij dus veel vrouwen die in de overgang zitten. En overgangsklachten heeft wel degelijk invloed op je vermogen tot werken. Het kan je onzeker maken, door bv opvliegers, geheugenverlies en stress.  En wat blijkt is dat dat stress juist weer meer overgangsklachten geven en overgangsklachten juist weer meer stress geeft. Vrouwen vallen dan dus uit.”

Vrouwen in hogere posities

Coach Saron Petronila ziet veel vrouwen in hogere posities die niet durven te praten over hun overgangsproblemen: “Die gaan er niet over praten Die nemen hormonen, pillen, poeders, koffie, koffie, koffie of verzin, een list als ze maar blijven functioneren. Hè, en die hebben ook geen een ah, nauwelijks nog een privéleven. Die liggen helemaal kapot op de bank en kapot het weekend te slapen dan weer op de hak eh draven”.

Rol werkgevers en leidinggevenden

Veel vrouwen functioneren niet meer goed in hun baan tijdens de overgang, maar erover praten op je werk blijft lastig. Dat doe je liever niet. In deze aflevering onderzoekt Elles de gevolgen van de overgang op de werkvloer. Van ziekteverzuim, tot naar beneden solliciteren of helemaal uitvallen. Maar ook de rol van werkgevers en leidinggevenden komt aan bod.

Beluister aflevering 4:

 

De podcast Opvliegers is vanaf 26 oktober 2020 wekelijks te beluisteren op MAX Vandaag en op nporadio1.nl

Geef een reactie

Reactie

    Linda59 says:

    Goeie podcast!!