ouderen appen liever

Ouderen geven de voorkeur aan appen boven bellen

Appen, jong en oud doet het. Het is een ideale manier om in contact te blijven met vrienden en familie. Van jongeren is al bekend dat zij liever appen dan bellen, maar ook ouderen sturen liever een berichtje. Dat blijkt uit onderzoek van SeniorWeb.

Liever appen dan bellen

Jongeren geven de voorkeur aan het versturen van een bericht boven bellen, omdat ze bellen ‘eng’ vinden. Dat is bij ouderen niet het geval. Zij zijn gewend aan het bellen. Vroeger is er immers geen andere mogelijkheid om contact met elkaar te hebben anders dan de telefoon of het sturen van post. Maar ouderen hebben WhatsApp massaal omarmt. Maar liefst 43 procent van de ondervraagden zegt liever een bericht te sturen dan te bellen. Nog maar 19 procent belt liever. Een berichtje sturen vinden ze vele malen handiger.

Veel voordelen

En dat is niet gek. Want wie een bericht stuurt kan dit doen op elk gewenst moment. Een ander voordeel dat wordt genoemd is dat men even na kan denken over de inhoud van het bericht, of nog eens een bericht terug kan lezen. Eén van de grootste voordelen is wel het direct kunnen delen van foto’s en video’s. Dat brengt familie en vrienden een stuk dichterbij. Ook de kosten spelen een rol. WhatsApp is bij gebruik van Wifi gratis, bellen is in verhouding duurder. Voor slechthorenden is de berichtenservice een uitkomst. Zij kunnen op een makkelijke manier met de omgeving communiceren zonder misverstanden. De berichtenservice is ook een ideale manier om vanaf de vakantiebestemming in contact te blijven met het thuisfront. Foto’s kunnen direct worden gedeeld. Naast de WhatsApp maken ouderen ook gebruik van SMS en Facebook Messenger om berichten te sturen.

Onvoldoende kennis over privacy

Naast veel plezier is het gebruik van deze berichtendiensten en social media-apps als YouTube, Instagram, LinkedIn en Pinterest, wel een bron van zorg. Driekwart van de gebruikers maakt zich ernstige zorgen. Twee derde heeft de privacy-instellingen aangepast. Toch is bij een kwart van de gebruikers onvoldoende kennis om de privacy te beschermen. Ze weten niet hoe zij foto’s, video’s en persoonlijke gegevens kunnen af kunnen schermen.

Cursussen en tips

Er is dus nog werk aan de winkel, want de behoefte om meer te weten over de privacy is groot. Op diverse plekken in het land worden cursussen en trainingen gegeven. Deze worden soms vanuit de gemeente of lokale initiatieven georganiseerd. Ook banken geven trainingen voor het gebruik van de bankieren-app en over hoe fishing tijdig te herkennen. SeniorWeb geeft ook trainingen en heeft op de site handige tips voor het gebruik van WhatsApp staan.

Lees ook: Digitip: leesbewijzen uitzetten in WhatsApp, Digitips over WhatsAppDigitip: verschil tussen groepsgesprek en verzendlijst in WhatsApp, Politie waarschuwt: wees bedacht op WhapsApp-fraude met verificatiecode en bekijk alle digitips.

(Bron: ANO/SeniorWeb/Archief)

Geef een reactie