ARIA, de jury

Operatalentenjacht ARIA terug bij MAX

Omroep MAX gaat in het tweede seizoen van de operatalentenjacht ARIA op zoek naar dé nieuwe operaster van Nederland. In het programma zingen 10 talentvolle kandidaten wekelijks de beroemdste aria’s en zij worden hierop beoordeeld door een vakkundige jury. Na 8 weken is de ontknoping: wie is het grootste operatalent van Nederland? De kandidaten worden live muzikaal begeleid door het Nationaal Jeugdorkest onder leiding van dirigent Leonard Evers. De presentatie is in handen van Dionne Stax.

Opera is meer dan zingen alleen, het gaat om het overbrengen van een verhaal en emoties: wie beheerst alle facetten van het operavak? In het programma komen bekende aria’s voorbij uit opera’s zoals Carmen, La bohème, Don Giovanni en Le nozze di Figaro. De 10 operatalenten gaan elke week gekleed in bijzondere couture en vertolken hun rol in moderne decorstukken met de nieuwste technieken. De kandidaten worden beoordeeld door 3 juryleden: voorzitter Rosemary Joshua, operazangeres Tania Kross en klassieke-muziekkenner Floris Kortie.

Tania Kross en Floris Kortie

Al tijdens haar studie aan het conservatorium valt operazangeres Tania Kross op door verschillende concoursen te winnen. Na haar studie tourt ze langs alle belangrijke internationale concertzalen. Nieuw bij ARIA is Floris Kortie. Hij is kenner en professioneel liefhebber van klassieke muziek en presentator van het muziekprogramma Podium Klassiek.

Juryvoorzitter

Juryvoorzitter Rosemary Joshua zong op alle belangrijke internationale podia. Tegenwoordig staat ze met deze schat aan ervaring aan het hoofd van De Nationale Opera Studio, een felbegeerde opera-opleiding waar jonge, getalenteerde zangers worden klaargestoomd voor een internationale operacarrière.

Secret Judge

Hoog in de loge van de arena van ARIA huist de mysterieuze Secret Judge. In het eerste seizoen van de operatalentenjacht nam de Nederlandse topdirigent Jaap van Zweden deze plek in. De Secret Judge is een internationaal vermaarde autoriteit op het gebied van opera en klassieke muziek en hij bepaalt wekelijks welke kandidaat wel of niet doorgaat naar de volgende ronde. De identiteit van dit mystieke jurylid blijft geheim tot aan de grote finale. Elke week geeft de Secret Judge commentaar op de optredens van onze operatalenten.

Winnares ARIA seizoen 1

In het eerste seizoen van ARIA kwam sopraan Elenora Hu als winnares uit de strijd. Zij ging ervandoor met de hoofdprijs: een opleiding aan de Opera Studio van de Nationale Opera.

ARIA is te zien vanaf zondag 2 oktober 2022 om 20.30 uur bij MAX op NPO 1.

Foto: © Bart van der Putten/MAX

(ARIA is een co-productie van Omroep MAX en MediaLane waaraan de Nationale Opera heeft bijgedragen, met financiële ondersteuning van de VriendenLoterij.)

Geef een reactie