coco de mer

Van onschatbare waarde: coco de mer

Op de Seychellen, een eilandengroep in de Indische Oceaan, groeit een zeer bijzondere kokosnoot: de coco de mer. Deze noot is zeer zeldzaam en omhuld met een sluier van mystiek. In Van onschatbare Waarde wordt er 1 aangeboden.

Zeekokosnoot

Op veel warme plekken op deze aardbodem staan palmbomen waar kokosnoten aan groeien. Op verschillende eilanden van de Seychellen groeit een palmsoort die nergens anders voorkomt: de Lodoicea callipyge. Er is een mannelijke en vrouwelijke variant en aan de vrouwelijke groeien vruchten die wel 30 kilo per stuk kunnen wegen. Deze enorme kokosnoten staan bekend als coco de mer, wat in het Frans zeekokosnoot betekent.

Palmen op de bodem van de zee?

Waarom de noot deze naam draagt, vraagt u zich af? Die verklaring vinden we in verhalen van honderden jaren geleden. Daarin staat beschreven dat zeelieden de kokosnoot op het wateroppervlak zien drijven en denken dat de vrucht afkomstig is van een boom die op de zeebodem groeit. In werkelijkheid hebben de mannen een ontvelde coco de mer gezien die in de zee is gevallen en daar is gezonken door het eigen gewicht. Als een coco de mer zinkt, verliest deze op een gegeven moment de schil en komt de opmerkelijke binnenkant aan de oppervlakte.

Mysterie

Hoewel er veel bekend is over de coco de mer, is het tot op de dag van vandaag nog steeds niet helemaal duidelijk hoe het komt dat de palm alleen op de Seychellen groeit en waarom alleen de vrouwelijke palm zulke grote vruchten produceert. Ook is er nog onduidelijkheid over de bestuiving van de palm.

Kostbaar

Al snel na de ontdekking wordt de noot als kostbaar bezit gezien, een status die het anno 2018 nog steeds heeft. In het verleden moet iedereen die er 1 vindt, deze afstaan aan de koning; op de noot zelf houden of verkopen staat de doodstraf. Ook buitenlandse vorsten hebben interesse in de noten en zijn bereid er enorme bedragen voor te betalen. Zo is bekend dat keizer Rudolf II van Oostenrijk, Hongarije en Kroatië ooit 4000 gouden florijnen heeft betaald voor 1 exemplaar. Anno 2018 zijn de vruchten nog steeds enorm gewild en zeer zeldzaam, mede omdat ze niet meer uitgevoerd mogen worden vanaf de Seychellen.

In Van onschatbare waarde is coco de mer-bezitter Erwin te gast. Hij zal de kokosnoot proberen te verkopen aan de experts. Wat zal deze waard zijn?

Van onschatbare waarde, 31 mei 2018, 21.30 uur op NPO 1.

Benieuwd naar de experts ? Bert DegenaarIlse DaatselaarEbert Roest en Arnold Wegh stellen zich graag aan u voor!

Geef een reactie

Reacties (2)

    Maggy12 says:

    Het lukt me niet, noch op deze site, noch op npostart, noch op YouTube of waar of hoe dan ook om deze uitzending terug te kijken of op te zoeken wat deze coco de mer heeft opgebracht.

      MAX Vandaag says:

      Beste Maggy12, bedankt voor uw reactie. Deze aflevering van 31 mei 2018 kunt u terug kijken via: https://www.maxvandaag.nl/programmas/tv/van-onschatbare-waarde/een-chinese-vaas/POW_03824050/